Lesníci věří, že jim podzimní déšť pomůže zachránit lesy, které decimuje sucho a kůrovec

11. říjen 2016

Dělníci v lesních školkách na Moravě mají plné ruce práce s pěstováním sazenic. Lesáci jich na podzim totiž odebírají mnohonásobně více než dříve - zalesňují holiny, které v lesích vznikly po kůrovcové kalamitě. Nejhorší je situace na Libavsku a Šternbersku. Těžaři tam letos museli poslat k zemi více než dvojnásobný počet stromů než loni.

Poslouchat podzimní déšť Oldřicha Hlavatého - správce městských lesů ve Šternberku uklidňuje. Sucho a kůrovec totiž jeho lesy decimovalo dlouhé měsíce. Letos proto už musel nechat vytěžit 6 tisíc kubíků smrku.

„V tuto chvíli je nárůst oproti ročnímu plánu řádově o 120 procent. Ten smrk tady zkrátka chřadne, je to dlouhodobá záležitost. V posledních letech se to umocnilo,“ říká.

A to je více než dvojnásobek než vloni. Další stromy k zemi ale ještě těžaři pošlou.

Holiny se lesníci snaží zalesnit. Doufají, že podzimní deště dají sazenicím dostatek vláhy. Lesní školky jim ale nestíhají potřebný počet sazenic dodat.

„Chodíme o sobotách, abychom vůbec stihli všechno udělat. Nasadit, přesadit, je tady hodně práce a máme se co otáčet,“ říká Alena Vymětalová dělnice ze šternberské lesní školky. V dešti právě přesazuje malé smrčky.

Lesní školka ve Šternberku

Zvýšenou poptávku po sazenicích potvrzuje i šéf školky Radek Cetkovský. Jeho lidi teď pracují za každého počasí: „Musíme jet. Časově nemáme možnost tomu uhnout. Nejsme schopni vykrýt všechny, protože z roku na rok není možné mít napěstováno tolik sadebního materiálu, abychom všechny pokryli.“

Sucho postihlo ale i školkaře. Na nové sazenice neměli nedostatek osiva.

„Semenný rok se v normálních letech dostavuje po dvou, třech letech. Při těchto krizových obdobích se ale dostavuje až třeba po pěti, deseti letech. Jsme tedy limitováni kvalitním osivem a samozřejmě nějakou možností investic,“ dodává Cetkovský.

Jen na Šternbersku dělníci na podzim chtějí vysadit 25 tisíc sazenic. Dalších 35 tisíc pak ještě na jaře. Smrky tu nahradí duby, lípy, buky, javory a borovice.

Lesní školka ve Šternberku
autor: kra
Spustit audio