Lesnická ulice v Zábřehu je nejzničenější silnicí v Olomouckém kraji, rozhodli řidiči v anketě

18. listopad 2018

Nejzničenější silnici v Olomouckém kraji najdete podle řidičů v Lesnické ulici v Zábřehu. Hlasovali pro ni v anketě Výmoly.cz. Vedení města se brání s tím, že jde o polní cestu. Navíc patří několika desítkám majitelů, a její oprava je tak komplikovaná. Na druhém místě ankety skončila spojnice mezi obcemi Držovice a Smržice na Prostějovsku. Tu v posledních měsících využívá řada řidičů jako objížďku uzavírek na dálnici D46.

S lidoveckým starostou Zábřehu Františkem Johnem stojím u zahrádkářské kolonie v Lesnické ulici. „Je vidět, jak je to zalátané, že někde už není ani vidět, co je ten původní asfalt a co jsou ty pozdější opravy těch výtluků,“ komentuje stav silnice, kterou řidiči v Olomouckém kraji zvolili jako nezničenější. Asfalt je posetý výtluky a na některých místech chybí úplně.

Jenže podle Johna to má svůj důvod: „Jedná se opravdu o účelovou komunikaci, nikoliv cestu, která je normálně zařazena do cestní sítě, která má své vlastníky a správce.“

Starosta si proto myslí, že do ankety serveru Výmoly.cz neměla být polní cesta vůbec zařazená. Připouští ale, že se město o její opravu snaží. Problém jsou ale majetkoprávní vztahy. „Těch vlastníků je tam několik desítek, kvůli tomu, že ta cesta postupně přecházela na další vlastníky, dědilo se to. Takže pro nás jako pro město je obrovský problém jednak ty vlastníky identifikovat, potom je oslovit a následně se s nimi ještě domluvit, aby byli ochotni tu cestu za rozumnou cenu městu Zábřeh prodat,“ popisuje John.

Objížďka u Držovic je na tom podobně

To v pořadí druhá nejzničenější silnice, mezi obcemi Držovice a Smržice na Prostějovsku, je opravdu frekventovaná. Jedno auto za druhým po ní jezdí především kvůli objízdné trase stavebních prací na nedaleké dálnici D46. I proto si podle nezávislého starosty Držovic Jaroslava Studeného řidiči výtluků všimli. „Silnice je v hrozně špatném stavu, propadá se ke krajnicím, je nahnutá, výmoly, od Smržic samá díra. Chtělo by to rekonstrukci,“ míní starosta.

Silnice patří Olomouckému kraji, s její opravou ale starosta v nejbližší době nepočítá. „Je to krajská silnice. Bylo řečeno, že až skončí všechny objízdné trasy, tak se bude dělat tady tato, silnice, která je určená jako objížďka. Takže se musí počkat na dokončení všech sjezdů a nájezdů okolo Prostějova,“ dodává Studený.

Hejtmanství letos do oprav silnic druhých a třetích tříd investovalo stovky milionů korun. V těchto dnech kraj žádá o evropské dotace na příští rok.

autor: tas
Spustit audio