Lesníky na Olomoucku trápí zloději dřeva. Ukradli i nastraženou fotopast

23. říjen 2015

Zloději dřeva způsobili lesníkům na Olomoucku jen v posledních týdnech škody za stovky tisíc korun. Mizí nejen nachystané a pořezané klády na skládkách, ale dokonce i rostoucí stromy. Policii se zatím žádného pachatele dopadnout nepodařilo.

Jaroslav Černý si dřevo na zimu chystá několikrát za rok. Naposledy si v lesích na Litovelsku nařezal dva prostorové metry.

Když si pro ně ale následující den s vozíkem přijel, našel už jen pár drobných větví. Policii pan Černý nic nehlásil.

Olomoučtí kriminalisté řešili od začátku roku už desítky podobných případů. I když jdou škody do statisíců, objasnit se policii zatím nepodařilo ani jediný případ.

„V převážné většině jsou samotné případy nahlášeny s určitým časovým odstupem, tím pádem máme problémy zajistit nějaké svědky a stopy,“ potvrzuje olomoucký policejní mluvčí Josef Bednařík.

Hajní z Litovelska postavili kvůli zlodějům na všechny přístupové cesty do lesů závory. Letos jich instalovali desítky nedaleko Lošova.

„Myslím, že je to velice účinná obrana. Protože když tady jsou a když se důkladně zamykají, tak se dřevo neztrácí,“ pochvaluje si Milan Navrátil z lesní správy Březové.

Jeho šéf Jan Podhorný však dodává, že lidé se nyní mstí. Třeba tím, že zámky na závorách schválně poškozují. „Takovým posledním nešvarem je, že se objevuje likvidace zámků tekutým dusíkem,“ přibližuje.

Na nejrizikovější místo, kde dřevo mizelo nejčastěji, dokonce lesníci instalovali fotopast. Dlouho tam ovšem nevydržela. „Fotopast nám našli a ukradli nám i tu,“ dodává Podhorný.

autor: kra
Spustit audio