Letecké muzeum v Kunovicích má nový přírůstek a plány na zastřešené haly pro své exponáty

8. březen 2024 11:22

Z Pardubic se po 40 letech vrací do Kunovic armádní letoun L 410 pojmenovaný Máňa. Armádě sloužil dohromady čtyřicet let. Další kunovickou novinkou je, že  muzeum společně s městem plánuje vybudování zastřešených hal.

V Centru leteckého výcviku na pardubickém letišti se po dvaceti letech služby loučili s motorovým letounem L 410 řady UVP salonní verze. Ten se stane novým přírůstkem leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku, kam ho na dvou kamionech převezli.

V Kunovicích se ze stroje stane exponát, ve sbírce tamního muzea tento typ letadla chyběl. "Vrací se domů po více než 40 letech, kdy opustilo kunovickou továrnu. Bohužel není provozuschopné tak, aby bylo schopné vlastního letu k nám do Kunovic," řekl ředitel Leteckého muzea v Kunovicích Martin Hrabec.

Letoun vyrobila kunovická továrna 25. listopadu 1981. V prosinci si ho převzala československá armáda, kde sloužil na základně v Praze-Kbelích. Oslovení Máňa vymysleli piloti, kteří s ním kdysi létali. Později se letadlo přemístilo do Centra leteckého výcviku v Pardubicích, které spadá pod státní podnik LOM Praha. Nalétalo se s ním přes 3500 hodin a absolvovalo přes 5800 přistání.

Po převozu letadlo v Kunovicích znovu zkompletují a pro návštěvníky muzea a fanoušky letectví by mělo být k vidění od června 2024.

Máňa přišla o křídla. Technici před převozem z Pardubic do Kunovic museli letoun částečně rozebrat

Exponáty v Leteckém muzeu v Kunovicích na Uherskohradišťsku by se po desítkách let stání pod širým nebem také mohly dočkat ochrany. Město společně s muzejníky totiž plánuje vybudování zastřešených hal. 

Proč by neměly být exponáty Leteckého muzea na volné ploše a jaké jsou konkrétní návrhy realizace výstavby hangáru? Dozvíte se v reportáži redaktora Českého rozhlasu Zlín Michala Sladkého:

autoři: Ondřej Wolf , Růžena Vorlová | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související