Letních předzahrádek v centru Olomouce každým rokem přibývá

17. duben 2014

Provozovatelé restaurací a kaváren v centru Olomouce mají stále větší zájem o zřizování letních předzahrádek. Živnostníci si ale stěžují, že získat povolení pro venkovní posezení v městské památkové rezervaci je příliš složité. Město chce proto vytvořit manuál, který by provozovatelům jednání s úřady ulehčil.

Žádost na radnici si letos podalo sto restauratérů a kavárníků. Přímo na Horním náměstí v srdci městské památkové rezervace bude předzahrádek dvanáct.

„Vedení města zájem vítá, protože to vnímá jako mimořádně dobré oživení centra města. A je to samozřejmě také dobré lákadlo pro turisty,“ říká mluvčí radnice Radka Štědrá.

Čtyři stolečky už před svou kavárnu na Dolním náměstí postavil i Radim Petr. Aby mohl předzahrádku provozovat od začátku dubna, musel o ni zažádat už v únoru.

„Musíte dát žádost na památkovou péči, pak musíte jít na stavební úřad, a když vám to schválí, zaplatíte tisíc korun správní poplatek. Pak vám přijde výměra, kterou vám schválí. To jim nakreslíte na papír, jaký zábor chcete zabrat, oni vám určí cenu. To potom doplatíte,“ přibližuje úřední peripetie.

Manuál pro živnostníky

Radnice si je vědoma, že normy pro povolení venkovního posezení v městské památkové rezervaci jsou složité. Snaží se proto vyjít živnostníkům vstříc.

V okrajových měsících, dubnu a říjnu, dává restauratérům a kavárníkům povolení bez poplatku. Chce také vypracovat jakýsi návod, který obíhání jednotlivých úřadů usnadní.

„S restauračními předzahrádkami souvisí poměrně složitá legislativa, například zákon o pozemních komunikacích, o státní památkové péči, stavební zákon, ale třeba také tržní řád nebo vyhláška o zákazu konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích. Cílem je, aby žadatelé o letní venkovní předzahrádky měli opravdu jasně definovaný manuál a mohli se jím jednoduše řídit,“ upozorňuje Štědrá.

Předzahrádky i v zimě

Radim Petr byl prvním živnostníkem, který se rozhodl pro předzahrádku i v zimě. Nejdřív narazil, teď ale město uznalo, že se jedná o evropský trend, který přitáhne do města další návštěvníky. Vzniká proto nový manuál, tentokrát pro zimní předzahrádky. Hotový má být v červnu.

„I v tomto směru se snažíme vytvořit možnost a pravidla pro umisťování zimních předzahrádek, které se ovšem musí upravit jinak než vyhláškou, protože to by byl běh na dlouhou trať. My chceme umožnit, aby zimní předzahrádky existovaly v Olomouci už letos,“ dodává Štědrá.

Mezi prvními si chce žádost o povolení podat i Radim Petr. „Chtěl bych, aby si památkáři uvědomili jednu věc a povolili nám ohřívací hřiby, které jsou v Praze a jiných městech, abychom dali zákazníkům komfort a abychom opravdu oživili centrum města,“ uvažuje.


Zvětšit mapu
autor: bam
Spustit audio