Letohrádek u zámku ve Velkých Losinách na Šumpersku čekal na svoji obnovu desítky let

6. srpen 2016

Starý letohrádek je znovu ozdobou zámeckého parku ve Velkých Losinách na Šumpersku. V budově ale ještě pracují dělníci. Obnovili fasádu, okna, podlahy ale i okolí parku. Finišují i restaurátoři. Návštěvníkům chce správa zámku tyto reprezentativní prostory otevřít už od srpna.

Letohrádek nechal pro svoji ženu v roce 1663 postavit Přemyslav III. ze Žerotína. „Budova se nepožívala, takže podle toho pak stav té budovy vypadal, takže rekonstrukce byla finančně náročná“ vysvětluje kastelánka Marcela Tomášková.

Práce si nakonec vyžádaly třicet pět milionů korun a letohrádek dělníci opravovali dlouhých jedenáct let. Definitivně hotoví ale nejsou ještě ani dnes. Potřeba je ještě dokončit přístupové chodníčky.

Zámecký park ve Velkých Losinách


Práce finišují i uvnitř budovy. Malíři natírají dveře a u nádherných kachlových kamen klečí taky restaurátor Petr Miklíček:

„Kamen je tady celkově tuším dvanáct, a podstatných rekonstrukcí proběhlo od prosince loňského roku asi osm. Kamna, u kterých stojíme, jsou výjimečná, střízlivě bílá a pocházejí z doby ampíru. Protože se zde dělala nová podlaha, byla kompletně rozebrána. Musela se udělat nová podezdívka, založit nová cihelná dlažba. Kamna budou už sloužit jen jako dekorace, protože jsou z nich vybrány funkční tahy.“

„V prvním patře letohrádku jsou nádherné prostory pro výstavy a společenské akce a v přízemní jsou prostory, kde bychom chtěli mít edukativní aktivity pro děti, dílničky a podobně,“ přibližuje následné využití kastelánka Marcela Tomášková.

Obnovy se podle ní brzo dočká i nedaleká oranžérie. Projekt na ni je prý už hotový.

Zámecký park ve Velkých Losinách
autor: kra
Spustit audio