Letošek má být rokem nových sportovišť. Podaří se jich ale postavit jen zlomek

20. červen 2016

Celkem 30 milionů pro Olympijské centrum v Prostějově a 15 milionů pro sportovní centrum v Jeseníku. To jsou jediné významnější investice do sportovišť, které do Olomouckého kraje letos posílá ministerstvo školství. Uspěl tak jen zlomek všech žadatelů.

Bez podpory státu se ocitl třeba i Moravský Beroun. Přitom děti z tamní základní školy už teď nemají kde cvičit. Moravský Beroun proto žádá olomoucké hejtmanství o pomoc.

Učitelka ze Základní školy v Moravském Berouně Lenka Svobodová stojí pod platany ve školní zahradě. Kolem běhají žáci druhého stupně. Jde vidět, že jednotlivá sportoviště toho mají už hodně za sebou.

„Hřiště jsou štěrková, dráha je taky štěrková. Nemáme tady žádný moderní povrch, na kterém by se dalo běhat. Všechna tato hřiště byla postavena asi v roce 1975,“ říká.

Školní tělocvična je na tom ještě hůř. Prakticky beze změn tu stojí už téměř 100 let.

„Nedají se tam hrát plnohodnotně hry jako basketbal, florbal, volejbal. Je to spíš gymnastický sál.“

Vedení Moravského Berouna se proto rozhodlo postavit ve městě novou sportovní halu. Pomoc přislíbil i kraj. Podmínil ji státními dotacemi. Ty ale teď po rozhodnutí ministerských úředníků - nepřijdou.

„Je to pro nás velmi nepříjemná situace, budeme muset zvážit samotnou výstavbu,“ svěřuje se komunistická starostka Zdenka Szukalská.

Stavba sportovní haly byla pro město jednou z priorit. Proto chce požádat o pomoc kraj.

„Pokud ten projekt bude únosný a bude skutečně potřebný, tak i nad touto kategorií se můžeme zamyslet,“ slibuje sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil.

Záruku, že do Berouna pošle potřebné miliony, ale dát nechce.

„Velice doufám, že se to změní. Zamrzí to člověka o to víc, když jede kolem ostatní vesnice, které jsou třeba menší než Beroun, a vidí, že mají moderní haly a sportoviště s umělými povrchy. Beroun má skoro 4 000 obyvatel, a přesto na tu halu nedosáhne,“ uzavírá učitelka Svobodová.

autor: kra
Spustit audio