Letošní léto je v pohodě, hodnotí umělecký kovář Jiří Jurda teploty stávajících prázdnin

29. červenec 2020

Letošní léto nemusí umělecký kovář Jiří Jurda z přerovské místní části Kozlovice odříkat žádné zakázky. Po několika letech nepanuje o prázdninách dlouhodobé tropické počasí. A díky tomu může u výhně trávit daleko víc času. Přesto se i on při úterním parnu pořádně zapotil. Do jeho dílny se vypravila reportérka Lenka Kratochvílová.

Na teploměru ve stínu je téměř 31 stupňů. Ve své dílně u rozpálené výhně ale umělecký kovář Jiří Jurda naměří o více než 15 více. Rozdíl mu přitom nepřipadá až tak výrazný. „Ta výheň sama o sobě má takový výkon, že ohřeje člověka tak, že okolní teplota už není tak důležitá. V zimě je to ale příjemnější, než když v létě udeří tropická vedra,“ popisuje kovář.

Kovář Jiří Jurda

Oblečení na sobě má Jiří i přes vysoké teploty univerzální celoroční. Pod koženou zástěrou vykukují rifle, tričko a pevné boty. Žádná letní varianta prý existovat ani nemůže. „Když člověk tluče kladivem do rozžhaveného železa, tak odlétávají okuje, vypadá to trochu jako prskavka, ale když to spadne do boty nebo na nohu, tak to způsobuje opáleniny,“ dodává kovář.

I přesto, že je Jiří zvyklý v horku pracovat, už po několika minutách má čelo i ruce orosené a černé tričko se mu lepí na tělo. Horko proto Jiří rozhodně nepodceňuje, pro osvěžení tu má připravený džbán z vychlazenou vodou. Jak sám říká, dodržuje doporučení lékařů a pije teď mnohem více, než v běžné dny. Navíc každý den si teď prý se svými syny chodí i zaplavat.  

„Nějaké dvě až tři hodinky pozdního odpoledne strávíme na koupališti, což s točeným pivem doplní ztracenou energii a nahradí energii ztracenou v kovárně,“ prozrazuje s úsměvem Jiří Jurda.

autor: kra
Spustit audio