Letošní podmínky vodákům na řece Moravě příliš nepřejí. Jsou horší než v předchozích letech

18. srpen 2022 18:02

Sucho letos netrápí jenom pěstitele a vodohospodáře, ale třeba taky vodáky. Podmínky na řece Moravě jsou kvůli podprůměrným průtokům vody horší něž v předchozích letech. Některá místa jsou tak na lodích a raftech hůře průjezdná.

Skupinka kamarádů z Boskovic právě vyráží z vodáckého kempu v Litovli na plavbu po Moravě. Za sebou už mají cestu od Postřelmova. „Tři dny na vodě, cíl byla Olomouc. Ale to už asi nestihneme. Takže skončíme v Hynkově,“ usmívá se člen vodácké výpravy Vojtěch David. Skupinu zdržely i podmínky na řece. Vody je totiž hodně málo.

„Šlo to v některých místech projet tak tak, ale není to ono. I místní říkají, že je vody míň než třeba loni,“
Vodák Vojtěch David.

„Hrozně málo, šlo to v některých místech projet tak tak, ale není to ono. I místní říkají, že je vody míň než třeba loni a že jsme si vybrali trochu špatný rok. Ale to člověk nikdy neví,“ dodává David.

Kdy naposledy byla hladina Moravy takto nízko, si nevybavuje ani provozovatel vodáckého kempu Petr Čamek. „I ty deště nějak nepřichází. A když zaprší, tak ta voda prostě zmizí v těch loukách, polích, v lesích a do té řeky vůbec nedotečou,“ konstatuje.

Až o dvě třetiny vody méně

To potvrzují taky data správce toku. Říká mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová. „Nízký stav v řece Moravě je letos opravdu výraznější než v loňském roce. To sucho se nám podepisuje na stavu řeky Moravy už v Raškově. Na samotném počátku je tak aktuálně jen třetina množství vody, na jaký jsou lidé v měsíci srpnu dlouhodobě zvyklí,“ uvádí Kučerová.

Právě divočejší úsek z Raškova si vodáci letos v podstatě vůbec nemohli užít. „Letos ta plavba z Hanušovic byla možná zhruba asi jenom pět hodin, když nad Hanušovicemi zapršelo a zvedla se voda, tak pět hodin to tam vydrželo. Ale málokterý vodák je připravený na okamžité vypnutí a hlídá si takto stav,“ doplňuje majitel půjčovny lodí Martin Linhard.

Zájem vodáků přesto neopadá a podle provozovatelů kempů a půjčoven je srovnatelný s předchozími roky.

Spustit audio