Letošním laureátem Ceny Olgy Havlové se stal Marek Navrátil z Olomoucka

Už 25 let pomáhá lidem s postižením, umírajícím nebo lidem bez domova. A to navzdory vlastnímu hendikepu - křivici, kterou trpí od narození. 

Marek Navrátil s cenou od Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové

Ocenění pro ty, kteří navzdory svému hendikepu pomáhají ostatním, získal za práci v neziskovém sektoru. Podílel se na mnoha projektech zaměřených například na děti a dospělé s postižením, seniory nebo lidi bez domova - a to navzdory svému hendikepu, kterým je vada růstu, rachitis, neboli křivice.

Marek Navrátil s cenou od Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové

Bronzovou plastiku s názvem Povzbuzení od sochaře Olbrama Zoubka převzal Marek Navrátil na zahradě pražského Anežského kláštera. V děkovné řeči nezapomněl ani na zakladatelku ceny , někdejší první dámu Olgu Havlovou.  Jak říká: „To bylo pro nás jako hendikepované to nejlepší, když ona všem okolo říkala - není potřeba žádných ústavů, není potřeba žádné ochranářské péče. Je potřeba je naučit v té společnosti žít a tu společnost naučit jim otevírat ty prostory, kde se budou moct uplatnit.“

Kolik různých světů je kolem nás a jak je propojovat? Jak se lidé s hendikepem vyrovnávají se změnami a životními výzvami? A proč i hendikep můžeme považovat za výhru? O tom všem mluví Marek Navrátil ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.