Lézt po skalách s handicapem? Jde to! Expedice PřesBar dostála svému jménu a pokořila bariéry

Jedenáct lidí s handicapem za pomoci studentů sjíždělo řeku na raftech, jezdilo na kole a handbiku, lezlo po skalách. „Prostě přes bariéry,“ říká Jan Doležal.

Parta se krásně promísila. Tým tvořili studenti katedry Aplikovaných pohybových aktivit Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, kteří měli na starosti celou organizaci do nejmenších detailů, a vedle nich tělesně, zrakově, sluchově i mentálně postižení účastníci.

Všichni společně vyrazili do rakouských Alp k Zell am See a Halštatu. Bydleli ve stanech, potýkali se s proměnlivým počasím. „První dva dny nám hodně pršelo, ale nálada byla skvělá a chuť něco podnikat velká,“ vypráví Honza, jeden z organizátorů. Všechno měli pečlivě připraveno, dodává: „Sešli jsme se měsíc před odjezdem, abychom se vzájemně poznali a hlavně si vyzkoušeli sportovní prvky, které jsme připravili. Věděli jsme tak, do čeho jdeme.“

Spousta lidí s postižením chce překonávat své vlastní bariéry. „Někteří si sáhli hluboko do svých sil, hlavně na ferratách. Málokdo z nich si myslel, že někdy v životě něco podobného vyzkouší,“ říká Honza. Lezl třeba i kluk, který se narodil bez části nohy. „V jednom okamžiku se sice sekl, ale nakonec to dal. Stejně jako nevidomí, kteří opravdu vidí rukama. Byly to hodně silné okamžiky,“ vzpomíná Honza Doležal.

autor: voj
Spustit audio