Liberec hledá úspory na rok 2023. Kvůli zdražování energií vydá o 370 milionů korun víc

8. září 2022 15:56

Městu Liberec se zatím na příští rok nepodařilo zajistit nákup energií. Zřejmě je stejně jako další města v Česku nebo Liberecký kraj bude muset nakupovat formou takzvaného spotu, tedy za aktuální ceny.

V posledních letech nakupovalo město Liberec energie prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno. Ceny má fixované do konce roku 2022. Radnice vždy, podle svého vedení, dostala několik nabídek, na rok 2023 ale nepřišla ani jedna. Způsobila to nestabilita na trhu.

Náklady za energie stoupnou radnici a městským organizacím, kam patří například mateřské a základní školy i domovy pro seniory, ročně ze zhruba 200 milionů na téměř 570 milionů korun. Nutná je podle magistrátu pomoc od státu, například zastropování cen.

Energeticky nejnáročnější je pro město jednoznačně dopravní podnik. Za elektrickou energii se mu zvednou náklady odhadem o 83 milionů korun. Co se týká stlačeného zemního plynu, tedy CNG, odhad nárůstu je o 74 milionů korun. Když se to spočítá dohromady, plus úrokové náklady a nárůst mezd, je to podle vedení radnice bezmála 200 milionů korun ročně.

Připravuje se několik scénářů, jak se s tím vyrovnat, o úsporách bude muset rozhodnout až nové vedení města po volbách. Nemělo by to jít ale cestou omezování spojů. Pokud by se snížily například o polovinu, ušetřilo by to jen zhruba 15 % nákladů. Město nechce ani zdražovat ceny jízdného.

Dopravní podnik se snaží najít úspory uvnitř například tím, že v době, kdy jsou ještě nízké ceny CNG a naopak se zvýšila cena nafty, nasazuje na linky více autobusů na plyn.

Další „samostatnou kapitolou“ je městský plavecký bazén. V roce 2022 by měl bazén od města dostat na energie 20 milionů korun. Pokud zůstanou ceny na aktuálních částkách, stál by město 86 milionů.

Plán jak ušetřit

Městské organizace dostanou určitou částku, se kterou budou hospodařit a je na jejich vedení, aby našlo rezervy. Úspory se budou hledat i v rozpočtu města Liberce. Jednou z možností, kterou začne radnice prověřovat, bude vypínání veřejného osvětlení v části noci, mezi jednou a čtvrtou hodinou ranní. To by v případě stotisícového Liberce znamenalo roční úsporu 8 až 10 milionů korun. Musí ale u pojišťovny zjistit, jak by se stavěla k proplacení případných pojistných událostí, pokud by bylo osvětlení po městě vypnuté.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio