Lichtenštejnský dům představuje historii rodu i slavné stavby Lednicko-valtického areálu

10. únor 2014
Česko – země neznámá

Ve výrazné bílo-žluté historické budově vedle břeclavské synagogy najdou příchozí nejen informační centrum a vinotéku, ale zejména takzvaný Lichtenštejnský dům, který se snaží představit rod, jehož jméno vetklo město do názvu budovy.

Dominantou expozice jsou do nejmenších detailů propracované miniatury staveb Lednicko-valtického areálu. „Ten totiž zabírá nejen katastr Lednice a Valtic, ale zasahuje až do břeclavského katastru,“ vysvětlila ředitelka Městského muzea a galerie Břeclav Alena Káňová.

Budova dnešního Lichtenštejnského domu byla postavena v 80. letech 19. století jako židovská obecná škola. „Byla součástí židovského ghetta, které ve své době zabíralo část náměstí a některé přilehlé ulice,“ dodala ředitelka muzea.

Od židovské školy k lednickému Minaretu

Dům byl využíván převážně jako škola i v dalších letech, od roku 1995 do 2007 zde sídlilo Městské muzeum a galerie Břeclav. Od května 2009 slouží stavba jako Lichtenštejnský dům. Jeho slavnostní otevření proběhlo za účasti prince Wolfganga z Lichtenštejna, který se stal jeho čestným patronem.

Lichtenštejnský dům v Břeclavi

Výstavní prostory slouží nejen jako zdroj historických informací, ale i jako inspirace k výletům k méně známým památkám Lednicko-valtického areálu. I u těch nejznámějších staveb pak může břeclavská expozice nabídnout pohled z nezvyklých úhlů.

Mezi miniaturami samozřejmě nechybí model zámku v Lednici. Pod jednou střechou si ale mohou návštěvníci prohlédnout také například zmenšeninu lednického Minaretu, zámečku Belveder, poštorenského kostela anebo valtické kolonády Reistna. Lichtenštejnský dům je přístupný celoročně od úterý do neděle vždy od 10 do 17 hodin.


Zvětšit mapu

autor: hon
Spustit audio