Lidé místo lyžování bruslí. Provozovatelé zimních stadionů přidávají hodiny navíc

30. prosinec 2015

Zatímco vlekaři mají kvůli nedostatku sněhu potíže, provozovatelé zimních stadionů jsou na tom mnohem lépe - lidé místo lyžování bruslí. V Olomouckém kraji teď zimní stadiony praskají ve švech. Jejich provozovatelé proto ve volných dnech mezi svátky rozšířili hodiny bruslení pro veřejnost.

Zimní stadion v Přerově je každé ráno v obležení bruslařů. Chodí sem nejen rodiny s dětmi, ale i senioři. Na ledovou plochu jich tu pokaždé vyjíždí i několik stovek.

„Dneska tu byl plný dům. Jsou prázdniny, každý den to probíhá," potvrzuje správce stadionu Milan Kořínek.

Fronty ale lidi stojí nejen na vstupenky, ale i na broušení bruslí. Naostřit chtějí jak starší modely, tak především ty nové - pod vánočním stromečkem čerstvě vybalené.

Martin Pírek jich tu denně nabrousí desítky. „Nabroušení jednoho páru bruslí mi trvá zhruba tři až pět minut,“ odhaduje.

V řadě tu trpělivě čeká i Tomáš Hausner. V rukou má dvoje brusle. Svoje a synovy. „Už jsme na nich bruslili, jsou ale bohužel trošku tupější. Už to chtělo.“

Do okýnka k brusičovi odevzdává brusle i Kamila Kameníková: „Jdu jako doprovod synovi. Brusle jsem si půjčila od tchýně, protože vlastní nemám.“

Devítiletý Matěj do Přerova jezdí každý den. A to z 20 kilometrů vzdáleného Chvalčova. To, že se na ledu musí vyhýbat velkému množství lidí, mu nevadí:

„Hlavně že si můžu zabruslit. Nevadí mi to. Mají tu skvělý led a skvěle se tu bruslí.“ Za ruku se snaží vést i mladšího brášku. „Už jsem dvakrát spadl, ale baví mě to," dodává sourozenec.

autor: kra
Spustit audio