Lidé na sociálních sítích označili návrh uvítací cedule Prostějova za vizuální smog a cirkus

29. květen 2020

Sytě červená, žlutá, modrá a hnědá barva dominuje novým uvítacím tabulím, které plánuje vedení Prostějova umístit k frekventovaným silnicím vedoucím do města. Když se se svým plánem pochlubilo na webových stránkách, za sklidilo u mnohých lidí kritiku. V komentářích na sociálních sítích cedule označují za cirkus a vizuální smog.

„Uvítací cedule vychází z hlavních motivů města Prostějova. Pokud návštěvník do města přijíždí, svým způsobem vidí panorama města,“ vysvětluje Marek Moudrý, předseda komise cestovního ruchu zvolený za ODS, proč jsou na nové uvítací ceduli siluety radnice, národního domu nebo zámku. Každá z nich má jinou barvu – sytě červenou, modrou, žlutou a hnědou. „Vycházíme z barev městského znaku, cedule bude 3D, tedy prostorová,“ dodává Moudrý.

Nápad opravdu zaujal. Krátce po zveřejnění pod fotku nových cedulí obyvatelé Prostějova napsali stovky komentářů. Většina z nich ale nápad nechválila. „V diskuzích se objevovalo slovo, že je to cirkusové. Myslím si, že i když to využívá barvy, které jsou v erbu města, tak se to podařilo poskládat tak nešťastně, že je to spíš nevkusné,“ vysvětluje opoziční zastupitel za uskupení Narovinu Aleš Matyášek, který se debaty také účastnil.

Marek Moudrý výběr barev ale hájí. „Je to grafický návrh. To znamená, že ta barevnost je na každém monitoru, při každém vytisknutí není stoprocentní. Stoprocentní to bude až při výrobě,“ říká Moudrý.

Podle něj má řidič jen dvacet vteřin na to, aby si cedule všiml. Proto město zvolilo výrazné barvy. „Myslím si, že když někdo přijíždí do Prostějova, tak by měl být zaujatý tím, jakým způsobem to město chce návštěvníka přivítat a ne vybombardovaný. A to je přesně ten styl, který se tam vyhodí,“ oponuje Matyášek. Podle něj by bylo lepší, kdyby vedení města zjistilo názor obyvatel dřív, než schválilo finální podobu. Šéf komise s ním nesouhlasí.

„Řídit se vyloženě názorem sociálních sítí, to bych nerad, protože celý ten návrh prošel schvalováním komise pro cestovní ruch. Z 15 členů bylo 10 pro, takže výsledek je zřejmý,“ dodal Moudrý.

autor: tas
Spustit audio