Lidé s popáleninami chtějí nejčastěji mluvit s někým, kdo má stejnou zkušenost, říká zakladatelka Popálek

1. prosinec 2022

Popálení je jedním z nejčastějších úrazů, které mění životy lidí. „V roce 2021 vyhledalo lékařské ošetření 40 tisíc lidí, z toho osm tisíc dětí,“ upřesňuje Jana Lacinová, zakladatelka organizace Popálky, která pomáhá  lidem vracet se zpátky do aktivního života.

Do kontaktu s pacienty přicházejí už přímo v popáleninových centrech, která jsou v Praze, Ostravě a Brně. Velmi dobře funguje spolupráce mezi Popálkami a tamními lékaři.

Malé děti se nejčastěji opaří. „Teď jsme v kontaktu s rodinou, ve které se opařily dvě děti najednou. Holčička shodila hrnec s vařící polévkou, která zasáhla i mladšího bratra,“ vypráví zakladatelka Popálek.

Zakladatelka má osobní zkušenost

Teenageři zase rádi experimentují a vyhledávají adrenalin: „Jako já, když jsem ve třinácti vylezla na odstavený vagón a popálila se od železniční troleje,“ vzpomíná. U dospělých se pak často objevují pracovní úrazy, u seniorů jsou zranění většinou důsledkem horší mobility.

Popáleniny, když už se stanou, je nutné chladit vodou, která má okolo dvaceti stupňů a pak přikládat obklady. Rozhodně ne mražené potraviny nebo led, které by je mohly ještě zhoršit.

Poslechněte si kompletní záznam pořadu Apatyka s Janou Lacinovou, zakladatelkou organizace Popálky.

Spustit audio