Lidé se ptají praktických lékařů po očkování proti nemoci covid-19. Praktici je ale zatím musí kvůli nedostatku vakcín odmítat

16. únor 2021

Praktičtí lékaři z Olomouckého kraje se začínají připravovat na proticovidové očkování svých pacientů. Někteří z nich už sepisují seznamy zájemců o vakcínu. Ty ale zatím v ordinacích chybí, jedinou možností tak zústávají očkovací centra v nemocnicích. Praktici by se měli do vakcinace zapojit v březnu.

Zdravotní sestra Hana Šírová se připravuje na další pracovní den. Část tvoří telefonáty pacientů, kteří mají zájem o očkování proti nemoci covid-19. „Pacienti se stále dokola ptají, jestli už očkujeme. Já stále dokola odpovídám, že ne, protože nemáme vakcíny,“ popisuje sestra. V olomoucké ordinaci si už proto každého zájemce zapisují do seznamu. „Seznam si neoficiálně vedeme. Nevedeme ho jako nějaký pořadník, ale spíš abychom měli přehled o tom, kdo má zájem a v případě, kdyby k té distribuci došlo a byla možnost říct nějaké číslo, tak abychom měli lepší představu o tom, jaké množství pacientů zájem má,“ vysvětluje praktický lékař Ondřej Němeček.

Podle krajské předsedkyně Sdružení praktických lékařů Jarmily Ševčíkové se lékaři do očkování v Olomouckém kraji zapojit chtějí, chybí už jen vakcíny. „Myslím si, že účast praktických lékařů bude téměř stoprocentní. My s tím počítáme už od podzimu, kdy se začala budovat očkovací strategie, tak se s praktickými lékaři počítalo,“ uvedla Ševčíková.

Lékaři předpokládají, že zvládnou naočkovat 10 pacientů denně. „Toto číslo nám nijak zásadně neohrozí běžný provoz v ordinacích. Když si vezmeme, že v kraji máme asi 309 praktických lékařů, kteří jsou ve sdružení plus asi 10 procent, tak se dostáváme na počet 3000 lidí za den a to už je pěkné číslo,“ dodala Ševčíková.

V Olomouckém kraji by lékaři měli začít očkovat v březnu, používat budou vakcíny firmy Astra Zeneca, které nepotřebují tak náročné podmínky skladování.

autor: bas
Spustit audio