Lidé v Dřevohosticích pořádají sbírku na nový zvon. Nový by mohl zvonit už příští podzim

1. prosinec 2020

Sbírku na nový zvon se rozhodli uspořádat v Dřevohosticích na Přerovsku. Viset bude v opravené historické zvonici. Na místo původního, který před lety praskl a opravit ho už nejde. Pokud lidé vyberou dostatek peněz, mohl by nový zvon začít vyzvánět už příští rok na podzim.

Starý poškozený zvon Maria v Dřevohosticích

Nejčastěji se zvonilo vždy na tento největší zvon Mária. Před 10 lety ale zjistilo, že je vážně poškozený. A protože zvon nejde nijak opravit, rozhodli se teď farníci z Dřevohostic, že uspořádají sbírku na nový. Vybraná částka už přesáhla 100 tisíc korun. „To nejsou jen lidé, kteří chodí do kostela. Jsou to především lidé místní a z okolí. Děkujeme, že na toto dílo přispějí,“ potvrzuje dřevohostický farář Zdeněk Mlčoch.

Nový zvon chtějí v Dřevohosticích posvětit v říjnu příštího roku. A to přesně na svátek sv. Havla. „Bude to 300 let od ulití a zavěšení starého zvonu Maria. Takže ten příští rok je pro nás výjimečný, jubilejní,“ vysvětluje farář. „Tak hlavně ať nám ten zvon zvoní pěknou budoucnost,“ přeje si starosta Petr Dostál.

autor: kra
Spustit audio