Lidé v obcích podél silnice mezi Českou Lípou a Mělníkem protestují proti nadměrné dopravě

V obcích podél vytížené silnice číslo devět mezi Českolipskem a Mělnickem lidé podepisují petici proti nadměrné tranzitní dopravě. Tisíce aut tam denně projíždějí v těsné blízkosti rodinných domů, intenzita dopravy se nejspíš ještě zvýší. Trasa také protíná Chráněnou krajinnou oblast Kokořínsko.

„Tady to lidé vnímají jako největší problém, proto to už aktivně osm let řešíme, ale není to zatím moc úspěšné. Teď jedna z posledních akcí je, že jsme se domluvili se všemi obcemi od Liběchova až do Dubé, k Zakšínu a k Deštné, že podepíšeme petici, aby bylo vidět, že všem občanům vadí, jak ta silnice tady vypadá. Byly zatím zadány asi dvě vyhledávací studie s nějakým požadavkem, že by se silnice mohla přeložit,“ uvedla nezávislá starostka Liběchova Vladimíra Zralíková.

Nově navrhovaná silnice by Českolipsko a Mělnicko spojila západním směrem od současného vedení tahu, mimo malé obce v údolí Liběchovky a mimo chráněnou krajinnou oblast. To se ale nelíbilo obcím podél uvažované trasy. „Obec nebude podporovat ani jednu variantu, vzhledem k tomu, že je tady nádherná krajina, a přece si jí nenecháme zlikvidovat nějakou tranzitní přepravou,“ reagovala nezávislá starostka Blíževedel Romana Dvořáková.

Ředitelství silnic a dálnic proto letos přišlo s další variantou, kdyby Liběchov dostal obchvat a zbytek úseku by se pouze zabezpečil a zpřehlednil. V nejbližších měsících by mělo následovat projednání s dotčenými obcemi a správou CHKO. „Vzhledem ke složitosti a citlivosti řešené problematiky budou obě studie a výsledky projednávání předány k posouzení na ministerstvo dopravy,“ uvedl mluvčí ŘAS Jan Rýdl.

Spustit audio

Související