Lidé v Olomouckém kraji stárnou, mladí opouštějí především vesnické regiony

8. duben 2017

Například v Jesenci na Prostějovsku má průměrný občan přes 49 let. I tyto údaje se dají vyčíst z aktuálních analýz Českého statistického úřadu. Dětí ve věku do tří let je podle vyjádření místních asi šest. A okolní vesnice jsou na tom podobně.

„Není tady moc malých dětí, protože tady ani nežije moc mladých lidí," říká Michaela Faltýnková. Její děti tak nemají v Jesenci na Prostějovsku moc kamarádů. Mladé páry se tam totiž neusazují. A pokud ano, většinou zůstanou kvůli blízkým stejně jako Radka Neumannová.

„Můj manžel tady má rodiče. To byl jediný důvod, má tady svoje zázemí, vyrůstal tady odmalička. Já jsem z dědiny asi 8 kilometrů odtud. Takže okolí znám."

Právě Jesenec patří v Olomouckém kraji k obcím s nejstaršími obyvateli, jejich průměrný věk je podle Českého statistického úřadu přes 49 let.

„Vysvětlujeme si to tím, že něco nám zkreslí domov důchodců, který tu je. Nejhlavnější důvod toho, že se mladí lidé na Konicku nezdržují, je to, že tady není taková pracovní příležitost," tvrdí nezávislý starosta Jesence Jan Kvapil.

Ten dodává, že ve vesnici se staví zhruba sedm nových domů. Ani to ale podle Michaely Faltýnkové nestačí, pracovních příležitostí na Konicku je totiž málo.

„Neříkám, že tady není vůbec možnost práce. Ale mladí lidé, kteří potřebují platit hypotéky, potřebují na to mít plat. A ta nabídka tady není."

Odcházejí proto do velkých měst. A starších přibývá a podle ředitele Charity Konice Marka Navrátila musejí hledat pomoc mimo okruh příbuzných.

„Pokud senior opravdu zvládá na nějaké úrovni svou sebe obslužnost, zůstává doma co nejdéle s výpomocí nějaké terénní služby, například pečovatelské služby," dodává Navrátil.

„Průměrný věk obyvatel Olomouckého kraje se zvyšuje. Zatímco ke konci roku 2000 činil 38,4 roku, na začátku loňského roku představoval 42,2 roku," potvrzuje trend stárnutí mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Nejmladší obcí na Olomoucku jsou na druhé straně Hlušovice, místní mají v průměru 35 let.

autor: ahe
Spustit audio