Lidé v Přerově si stěžují na hluk a nepořádek kolem ubytoven. Je jich ve městě stále víc

15. srpen 2017

Stížnosti na hluk a nepořádek kolem ubytoven pro sociálně slabé se hromadí na přerovském magistrátu, a to především teď v letních měsících. Ve městě právě začala fungovat už 19. ubytovna v pořadí. Přerov tak v jejich počtu patří k českým rekordmanům. Magistrát sice vyhláškou vznik dalších zakázal, mnozí provozovatelé ji ale obchází. Počet lidí žijících v ubytovnách v Přerově každoročně stoupá.

„Schází se tady kolem trafostanice. Dlouho do noci hlučí, nosí si sem alkohol. Je to velice nepříjemné,“ popisuje Rudolf Štěpančík, který bydlí v Denisově ulici. Ta těsně sousedí s Tovární, kde v současnosti fungují dvě velké ubytovny pro sociálně slabé. Na přerovský magistrát už proto poslal několik stížností. „Tady se dobře bydlelo. Teď je ale lokalita terčem těchto lidí, a tak je to tady čím dál horší,“ dodává.

Majitel ubytovny Jiří Bernard ale nesouhlasí: „Žádné písemné upozornění jsem nedostal, takže o tom nevím nic.“

Stížnosti řeší i na přerovském koupališti

Stížnosti na lidi z ubytoven řeší i na přerovském koupališti. „Chodí jich sem poměrně dost. Jejich hygienické návyky nejsou zrovna na vysoké úrovni. Někdy nakukují do dámských sprch. Zkrátka porušují návštěvní řád, který tu máme,“ komentuje plavčík Eduard Hejduk. Na koupališti proto teď pomáhají udržovat pořádek strážníci městské policie. Chodí tam i preventivně.

Mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová potvrzuje, že radnice se snaží počet ubytoven ve městě regulovat. Potíž je v tom, že nová ubytovna vznikla v prostorách už v minulosti pro ubytovnu zkolaudovaných. „Objekt byl pro ubytovnu povolen v roce 1960, takže vlastník objektu, případně nájemce ho užívá v souladu s právním stavem,“ uvedla Chalupová.

Počet lidí žijících v ubytovnách v Přerově stále stoupá. Zatímco loni v prosinci jich tu evidovali 550 v současnosti je to už o 30 více.

autor: kra
Spustit audio