Lidé z Týnečka se po letech urgencí dočkají přechodu na nebezpečné výpadovce

8. listopad 2015

Týnečkem, okrajovou částí Olomouce, projedou denně desetitisíce aut. Frekventovaný mezinárodní tah do Polska rozdělil Týneček na dvě části. Přejít silnici je tam velmi nebezpečné, místní proto několik let bojovali za přechod. Ten by mohl být hotov už příští léto.

„Přes cestu chodím a vím, že musím zatraceně dlouho stát, protože je tady příliš velký provoz a vozidla jezdí dosti rychle,“ popisuje místní obyvatel Květoslav Kožušník.

I dopravní expert Miroslav Charouz trvdí, že je místní situace životu nebezpečná.

„Když bych měl použít jedno slovo, tak řeknu tristní. Že je to nebezpečná ulice, je zcela evidentní, takže se vůbec nedivím, že se tam lidé bouří a chtějí po magistrátu, aby jim zajistil bezpečné přecházení,“ popisuje.

Lidé tu zatím kličkují mezi auty a chodí podél svodidel. Po letech urgencí ale magistrát slíbil, že přechod postaví. Přijde na pět milionů a kvůli přísným normám bude mít projekt všechna razítka až na konci června příštího roku.

Nad cenou a délkou trvání příprav se pozastavuje řada lidí, mezi nimi třeba i náměstek primátora Pavel Urbášek z ČSSD.

Ani s přechodem se ale Květoslav Kožušník z Týnečka nebude cítit úplně bezpečně.

„Mám dojem, že když ten přechod tady bude, že na něm brzo někdo zařve, jak ty řidiče vidím jezdit,“ myslí si.

Bezohledné či spěchající řidiče proto Miroslav Charouz nabádá, aby se pokusili být trpěliví navzdory tomu, že spěchají.

„Být trpělivý a myslet na to, že když já se teď rozčiluju v koloně, tak moje dítě může někdy jinde v podobné situaci přecházet a jiný, stejně nervózní řidič ho může ohrožovat na životě.“

autor: bam
Spustit audio