Lidé začínají nosit opuštěná mláďata do záchranných stanic, často tak podle zoologů zvířatům nepomohou

16. duben 2019

Malí zajíci, ptáčata nebo taky srnčata začínají touto dobou plnit záchranné stanice po celém Česku. Nosí je tam lidé, kteří jarní mláďata najdou opuštěná. Na nejnáročnější období v roce se připravuje třeba i záchranná stanice v Rudě nad Moravou na Šumpersku.

Vůbec první letošní mláďata, o která se starají v záchranné stanici v Rudě nad Moravou, jsou dvě třítýdenní kuny. Vedoucí stanice Jitka Maixnerová se je právě chystá nakrmit z lahvičky. „Musela jsem jim udělat speciální mlíčko, což je sušené mlíčko pro štěňata,“ říká Maixnerová. Tato mláďata kuny přišla o matku. Aby přežila, musí se o ně postarat člověk. Často je to ale tak, že lidé do stanice mládě přinesou, aniž by mu skutečně nějaké nebezpečí hrozilo.

„U srnčat a zajíců si troufnu říct, že většina by naši pomoc nepotřebovala, ale lidé nám je donesou. Třeba mladé veverky by si matka určitě odnesla, ale lidé nám volají, až když je mají doma v obýváku,“ dodává vedoucí záchranné stanice.

Zvíře odchované ve stanici má přitom po vypuštění mnohem menší šanci úspěšně přežít ve volné přírodě. Říká zoolog Jiří Šafář. „Rozhodně tím, že to mládě lidé seberou a někam odnášejí, tak zmenšují jeho šanci na přirozený návrat do přírody. Těžko ho v záchranných stanicích naučí to, co by ho naučili jeho rodiče," dodává Šafář. 

Pokud opuštěné mládě najdeme a nejsme si jistí, jestli potřebuje naši pomoc, je podle Jitky Maixnerové nejlepší obrátit se přímo na některou ze stanic a nejprve se poradit.„Nejlepší je na to nesahat a zavolat do záchranné stanice, jestli je to tam potřeba vozit, Uzavírá Jitka Maixnerová.

Další záchranné stanice v Olomouckém kraji fungují třeba v Přerově nebo v Němčicích nad Hanou.

Spustit audio