Lidem stále hrozí, že se nakazí klíšťovou encefalitidou. Především houbařům, kteří vyrážejí do lesů za svými úlovky

27. září 2019

Počasí přeje houbám. Ale taky klíšťatům, což si mnozí houbaři podle hygieniků pod vlivem nízkých ranní teplot neuvědomují. Lidem proto stále hrozí, že se nakazí klíšťovou encefalitidou. Měli by se proto chránit.

Vyhlídka na košík plný hub. Tak to láká se začátkem podzimu do lesů spoustu lidí. Je na ně teď ideální počasí. Teplo a vlhko ale vyhovuje také klíšťatům. „Přes léto je aktivita klíšťat nižší, z důvodu nižší vlhkosti ovzduší. V září se vlhkost zvyšuje, tedy se zvyšuje i aktivita klíšťat,“ vysvětluje Libor Mazánek z olomoucké hygienické stanice a doplňuje, že září je někdy horší než jaro, protože lidé se více prodírají křovím.

Hygienici proto doporučují se pokaždé návštěvě lesa zkontrolovat. Dodržuje to slečna Zuzana, která vyráží do přírody pravidelně. „Kontroluji se po návratu z lesa. Obavy mám jen částečné, proti klíšťové encefalitidě jsem očkovaná,“ říká Zuzana.

Státní zdravotní ústav letos zaznamenal nakažení klíšťovou encefalitidou ve všech krajích Česka. V tom Olomouckém zatím hygienici evidují 29 případů. Další ale zřejmě přibydou.„Loňský rok byl mimořádný, jak v případě klíšťové encefalitidy, tak v případě boreliózy. Letošní rok se také nevyvíjí moc dobře,“ dodává Libor Mazánek.

Česko mělo loni podle údajů Státního zdravotního ústavu nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy ze zemí Evropské unie. Může za to mimo jiné nízká proočkovanost. Očkování je přitom jedinou obranou proti nemoci. Zatím na ni totiž neexistuje lék.

„Očkovat lze i v průběhu celého kalendářního roku. Optimální je očkování zahájit v chladných měsících, ideálně začátkem kalendářního roku, kdy se v rámci základního očkování aplikují tři dávky vakcíny,“ popisuje primářka Helena Vildová z Očkovacího centra olomoucké fakultní nemocnice. Důležité je podle ní také přeočkování, které je nutné po třech až pěti letech.

autor: bas
Spustit audio