Lidem v Tanvaldu v roce 2024 skokově zdražilo teplo, v sousední Desné se cena změnila jen mírně

16. leden 2024 15:10

Celkem 1 060 korun za gigajoule tepla platí v roce 2024 lidé v Tanvaldu. Je to dvakrát víc než v předchozím roce. Důvodem je nárůst ceny plynu pro tamní teplárnu. Obyvatelé sousední Desné mají díky dlouhodobé fixaci ceny už několik let nižší. Proti Tanvaldu o více než polovinu.

Čtěte také

Nárůst poplatku v Tanvaldu vysvětlil jednatel tamního teplárenství Jiří Boch: „Nám skončila fixace ceny plynu, kterou jsme nakupovali v květnu 2020. Samozřejmě ta cena vystartovala někam nahoru. Takže pojedeme za novou cenu, kterou jsme nakoupili v říjnu 2023, což je 1 060 korun s DPH.“

„Já jsem ze Šumburku a vždycky mi vraceli. Tak doufám, že když jsem si navýšila zálohu, tak že to pro mě nebude úplně likvidační,“ řekla v minulosti Českému rozhlasu paní Alena Janoušková, která bydlí na sídlišti v Tanvaldu. Lidé tam letos oproti roku 2023 za teplo platí dvojnásobek.

Tři kilometry vzdálené město Desná má naopak široko daleko nejnižší cenu za teplo. Lidé tam už 6 let platí 480 korun bez DPH za gigajoul.

„Desenská teplárenská nám nabídla desetiletou smlouvu. Tenkrát jsme nevěděli, co přijde a jak to vlastně bude," říká nezávislý starosta Desné Jaroslav Kořínek. Díky tomu se ve městě ceny tepla neměnily. Na začátku roku 2024 se zvýšila jen sazba DPH.

V Česku se kvůli pandemii koronaviru a válce na Ukrajině zvedla cena za živobytí obecně. Byly to potraviny, energie, teplo, pohonné hmoty a další. Starosta Kořínek doufá, že si město cenu za teplo udrží i dál.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související