Lidí, kteří nevědomky prodělali nemoc covid-19, je velmi nízké procento. Ukazují to předběžné výsledky plošného testování dobrovolníků

7. květen 2020

Podle předběžných výsledků studie kolektivní imunity je v Česku velmi malý podíl lidí, kteří nevědomky prodělali nemoc Covid-19. A to i v těch lokalitách, která byla koronavirovou nákazou více postižená, jako jsou Litovel a Uničov. Studie taky podle vědců ukázala, že u většiny lidí probíhá onemocnění velmi mírně nebo úplně bez příznaků.

„Závěr je takový, že podíl výskytu protilátek v české populaci je velmi nízký,“ řekl na tiskové konferenci ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Podíl zasažených koronavirem se v české populaci pohybuje v jednotkách promile. „Výskyt hladiny protilátek proti koronaviru je v intervalu 0 – 1,3“ upřesnil Dušek.

Studie ukázala, že je mezi nakaženými asi 27 až 38 procent lidí bez příznaků. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za ANO je teď potřeba chránit rizikové skupiny a zaměřit se na lokální ohniska nákazy. „Nyní víme, že máme nízkou imunizaci společnosti. Musíme být připraveni, pokud by došlo k nějakým lokálním ohniskům, je včas řešit. Takto budeme pokračovat v následujících měsících a letech, pokud tady nebude nějaká masivní vlna, která by zasáhla celou Českou republiku,“ uvedl Vojtěch.

Nejvyšší podíl nakažených je podle předběžných výsledků studie v oblasti Litovle a Uničova, která byla kvůli rychlému šíření nákazy v březnu na dva týdny uzavřená v karanténě. „Maximálně soahuje hladiny 4 procent v té nejvýše položené hranici, což je stále velmi nízko,“ pokračuje Ladislav Dušek.

Přestože je v oblasti procento zasažených koronavirem nízké, uzavření území bylo podle Duška důležitým krokem k zastavení tamního šíření nemoci. „Ze všech dat, která populačně vidíme, se lze domnívat, že to pomyslné zatažení za brzdu a uzavření oblasti bylo včas. Epidemie tam v tu dobu nabírala exponenciální trend růstu. Ještě několik málo dní a nikdo by to nezastavil,“ řekl už dříve po ukončení plošného testování na Olomoucku Ladislav Dušek.

autor: bas
Spustit audio