Líh z pěstitelského pálení nesmí být předmětem dalšího prodeje. Začíná sezona pálení a s ní i každoroční kontroly

21. červenec 2021

Startuje sezona pálení ovocných destilátů. Na pilno nemají jen provozovatelé palíren, ale taky celníci. Ti musí všechna zařízení před jejich spuštěním zkontrolovat. Nejvíc práce mají v Olomouckém kraji. V regionu je totiž přes 80 pěstitelských pálenic, což je v mezikrajském srovnání vůbec nejvyšší počet v republice.

Kontrola pálenice ve Vilémově na Olomoucku

„Kolegyně tady aktuálně přidávají plomby na výrobní zařízení. Je to jakési jištění proti tomu, aby se do výrobního zařízení nikdo nedostal. Je to taková kontrola ze strany celní správy. Před každou sezonou je potřeba výrobní zařízení přeplombovat. Další věc je zápis do výrobní knihy o zahájení výroby,“ popisuje průběh jedné z kontrol mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj David Kubenz. Teď jsme konkrétně v palírně ve Vilémově na Olomoucku.

Její provozovatel Vladimír Huf už jen dokončí čištění destilačních strojů a může začít přijímat první letošní zákazníky. „Všechno je potřeba očistit, protože palírna čtyři až pět měsíců nepracuje. Přecejen se tam něco usazuje a je potřeba to dostat pryč,“ říká Vladimír Huf s tím, že letošní úroda nevypadá vůbec špatně. „Je to ale od vesnice k vesnici různé. Nedá se říct, že když se ve Vilémově urodilo, tak v dalších vesnicích to bude stejné,“ dodal Huf.

Podle Davida Kubenze jsou prohřešky na straně palíren výjimečné. Spíše se týkají přímo pěstitelů. „Často se stává, že lidé líh, který si vypálí v pěstitelské pálenici, se snaží prodat dál. Líh, který pochází z pěstitelského pálení, nesmí být předmětem prodeje. V případě nedodržení tohoto nařízení může správce daně uložit až půlmilionovou pokutu,“ dodal Kubenz.

V rámci jednoho výrobního období si může pěstitel nechat v palírně nechat vyrobit maximálně 30 litrů čistého alkoholu.

Spustit audio