Lipník nad Bečvou se nejspíš dočká dva tisíce metrů dlouhé protipovodňové hráze

6. duben 2017

Škody za desítky milionů korun způsobila v roce 1997 v Lipníku nad Bečvou ničivá povodeň. Teď po dvaceti letech se město zřejmě dočká protipovodňových opatření na řece Bečvě. Povodí Moravy totiž dokončilo projekt na kompletní ochranu města. Téměř dva tisíce metrů dlouhou hráz chtějí vodohospodáři začít stavět v příštím roce.

„Čerstvě opravený byl dům od listopadu roku 1992, takže nám přišla taková nemilá záležitost, když jsem ten domek kupoval, tak mi bylo řečeno, že na cestě bylo nejvíce patnáct centimetrů vody, tak jsem ten domek zvedl o třicet centimetrů, samozřejmě to nepomohlo a měli jsme v domku sedmého července v roce devadesát sedm padesát pět centimetrů vody,“ říká Ladislav Šumský o problémech, které mu povodeň způsobila.

Samo město si vzápětí po povodních ze svého rozpočtu vybudovalo asi sto padesáti metrovou hráz. Teď, dvacet let od ničivých povodní chce Povodí Moravy ochranu před velkou vodou ještě zlepšit a u Lipníka postavit hráz novou. Dlouhá bude podle slov starosty Miloslava Přikryla z Unie pro Lipník téměř dva tisíce metrů.

„Ta velká protipovodňová hráz, která bude realizována na padesáti letou vodu, s nějakou třiceti centimetrovou rezervou, by měla bezpečně převést stoletou vodu kolem města Lipníku nad Bečvou. My doufáme, že Povodí Moravy uspěje s tou žádostí o dotační titul, no a je předpoklad, že by se v roce 2018 realizovala,“ přibližuje plánovanou stavbu Miroslav Přikryl, starosta Lipníku.

Město ale zároveň usiluje o obnovení těžby štěrku v Bečvě. Ten dno řeky neustále zanáší a bagrováním koryta by podle Přikryla riziko povodní mohli snížit. V současnosti štěrk můžou těžit jen na výjimku krajského úřadu.

„Stejně to určitě nepomůže, jelikož voda je voda a je to živel, který vlastně nejde zkrotit,“ dodává skepticky Šumský.

autor: kra
Spustit audio