Lipník nad Bečvou zdobí nová kovářská plastika

9. květen 2011

Centrum Lipníku nad Bečvou zdobí nová kovářská plastika. Lidé ji najdou ve vstupu na zámecké nádvoří. Město se exponát rozhodlo zakoupit na přání tamních obyvatel. Na stejném místě byl vystaven už loni během výstavy kovářského umění. Na místě je usazeno od čtvrtka a jde o desáté dílo v městském souboru plastik.

"Je to replika plastiky In aqua aequitas, která byla v tomto prostoru instalována v rámci 6. ročníku Kovu ve městě v loňském roce a získala si oblibu návštěvníků města i obyvatel. Byl to neprodejný originál, ale když město Lipník nad Bečvou projevilo o dílo zájem, autor plastiky Marek Břuska nabídl městu, že pro Lipník vytvoří repliku," uvedla mluvčí města Blanka Prudilová.

Název plastiky, který znamená ve vodě je čistota, odkazuje k latinskému přísloví In vino veritas, ve víně je pravda. Dílo se stalo dalším z řady kovářských exponátů, které zdobí Lipník. K deseti stálým plastikám se v polovině června připojí ještě další více než čtyři desítky děl. Město totiž připravuje 7. ročník přehlídky Kov ve městě, při které jsou exponáty předních umělců vystaveny pod širým nebem, v centru města i u hradeb.

Spustit audio