Litovel bez zápachu. U cukrovaru zahájili výstavbu čistírny odpadních vod

9. září 2021

V litovelském cukrovaru pracují dělníci na stavbě čistírny odpadních vod. Po zařízení volali lidé z okolí, kteří si roky stěžovali zejména v teplých měsících na zápach z podniku. Jestli ho ale nová čistička pomůže utlumit, nechtělo vedení cukrovaru slíbit.

„Teď jsme začali stavební práce. Biologická čistírna se skládá ze dvou stupňů. První je anaerobní, druhý je aerobní. Většinou se to staví na etapy. První rok se staví anaerobní stupeň, který se musí zapracovat. A pokud jsou finance, tak další rok se postaví aerobní stupeň, kde už dochází k provzdušňování vody a konečnému vyčištění,“ říká ředitel Litovelské cukrovarny Václav Řehák. „Chceme se chovat trošičku ekologicky, protože řepa obsahuje 75 procent vody, takže když ji dovezeme z pole sem, měli bychom ji vrátit do oběhu,“ vysvětluje ředitel důvod vybudování čistírny za zhruba padesát milionů korun.

Cukrovar v Litovli

Stavbu čistírny vítá vedení města. „Výstavbu čistírny odpadních vod vnímáme jako vstřícný krok cukrovaru. Curkovar pro svou činnost čistírnu odpadních vod vlastně nepotřebuje, všechny legislativní náležitosti má splněny. Vybudováním čistírny vychází vstříc občanům města a reaguje na kritiku občanů na zápach z odkalovacích jam,“ pokračuje nezávislý litovelský místostarosta Lubomír Broza.

Jestli však nová čistírna zápach skutečně eliminuje, vedení cukrovaru nechtělo komentovat. Část místních by to ale uvítala, jiní si už ale na občasný zápach zvykli.

První část čističky by se měla stavět příští rok, kompletně by mělo být zařízení hotové v roce 2024.

autor: bas
Spustit audio