Litovelská firma Papcel redukuje počty zaměstnanců. Podnik je od poloviny září v insolvenci

18. říjen 2019

Stovka propuštěných a stamilionové dluhy. Do této situace se v posledních měsících dostal litovelský výrobce papírenských strojů Papcel. Firma, která ještě před několika lety zkupovala konkureční podniky v západní Evropě, je v úpadku. Svým věřitelům dluží více než 400 milionů korun. O práci u litovelského výrobce papírenských strojů přijde zhruba stovka lidí.

„Ve firmě jsem pracoval tři a půl roku. Dostal jsem výpověď, protože se firma dostala do insolvence a musel jsem si hledat nové zaměstnání,“ líčí jeden z bývalých zaměstnanců Papcelu. Je jedním z desítek propuštěných pracovníků firmy kvůli problémům, do kterých se podnik dostal. „Mrzí mě to, protože jsem se tam za tu dobu něco naučil a teď se musím učit něco nového,“ dodává s tím, že od firmy nedostal odstupné, ani výplatu za poslední dva měsíce. Ještě v létě podnik zaměstnával 200 lidí, ke konci listopadu jich bude podle vyjádření předsedy představenstva Papcelu Davida Dostála polovina.

„Společnost bude mít ke konci listopadu sto zaměstnanců, kdy skončí výpovědní lhůta propuštěným v srpnu a září. Nepočítáme s dalším snižováním stavu,“ uvedl Dostál písemně pro Český rozhlas s tím, že zpoždění s výplatou firma řeší s úřadem práce. Do jeho evidence se zatím podle mluvčí Kateřiny Beránkové přihlásila desítka zaměstnanců. S uplatněním by podle ní nemuseli mít problém. „Vzhledem k současné situaci na pracovním trhu, kdy zaměstnavatelé mají zájem o nové pracovníky, existuje vysoká pravděpodobnost na regionálním trhu práce,“ popisuje Beránková.

Zájem o nové pracovníky potvrdila například uničovská firma Miele. „Hledáme zhruba padesát nových spolupracovníků převážně do výroby. Z Papcelu jsme aktuálně přijali dva zaměstnance,“ říká ředitel Miele Petr Vodák. Podle Davida Dostála chce investor Papcelu pokračovat v tradici výroby papírenských strojů. Měla by vzniknout nová společnost. „Očekáváme, že jednání úspěšně ukončíme v říjnu a nová firma začne fungovat od prvního listopadu,“ píše Dostál, podle kterého nová společnost zaměstná většinu ze stávajících zaměstnanců.

autor: bas
Spustit audio