Litvínov chystá rekonstrukci tramvajové trati v části města, měla by přinést i větší bezpečnost na křižovatkách

30. duben 2024 08:47

V příštím roce by měla začít rekonstrukce tramvajové trati v Litvínově. Nejdříve v části od dopravního terminálu k točně u polikliniky. Součástí prací by měla být i stavba kruhového objezdu na frekventované křižovatce v centru města, které se říká U slunečních hodin.

Křižovatka ulic 9. května, Jiráskova, Smetanova a Tržní by se měla proměnit v okružní. Modernizace této části tramvajové trati v Litvínově počítá také se vznikem nové zastávky naproti vozovně dopravního podniku v Mostecké ulici.

Problematická křižovatka v centru Litvínova

Práce vyjdou na 470 milionů korun. 370 milionů korun získá město z evropské dotace, zbylých 100 milionů korun bude muset zaplatit ze svého. Přibydou také sloupy trakčního vedení.

„Probíhají projektové práce – budou se tam dělat nějaké cyklostezky, chodníky. Kompletně by se mělo zrušit zavěšení těch trolejí na domech, místo toho by tam měly být osazeny trakční sloupy. Měly by se také kompletně vyměnit koleje a podloží,“ doplňuje ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský.

Koncem tohoto roku, nebo nejpozději na začátku příštího, chce dopravní podnik najít stavební firmu, která trať modernizuje. Začít stavět by se mělo v polovině roku 2025. Ve stejné době plánuje dopravní podnik zahájit i rekonstrukci tramvajové tratě mezi Zálužím a Mostem.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související