Lokalita nedaleko Lipníka nad Bečvou jako přírodní rezervace? Státní instituce jsou ve sporu

6. srpen 2024 10:47

Státní podnik Vojenské lesy a statky podává správní žalobu. Ministerstvo životního prostředí totiž pravomocně zamítlo jejich rozklad proti vyhlášení národní přírodní rezervace Obírka – Peklo. Jde o oblast u Lipníka nad Bečvou, kterou armáda před osmi lety vyňala z vojenského újezdu Libavá.

Podle ochránců přírody jde o unikátní lesní ekosystém, kde hnízdí orel skalní a zaznamenali tu i výskyt vzácného motýla - jasoně dymnivkového. Lesáci ale tvrdí, že zřízení rezervace jim v této oblasti výrazně zkomplikuje jejich práci.

„To území se dochovalo díky tomu, že v tomto prostoru je poměrně obtížné standardně hospodařit. Nacházela se zde po léta funkční vojenská střelnice, která také vedla k omezení hospodaření v tomto prostoru,“ ukazuje Václav Polášek z agentury ochrany přírody a krajiny, který prochází po hranicích budoucí rezervace.

Vzácné druhy rostlin, hub i živočichů

Lesy a pozemky, které jsou navržené do statutu, mají celkovou výměru více než 400 hektarů, rozdělené jsou do dvou samostatných částí. Větší je jižnější část – Obírka, menší Peklo. „Jde o bučiny, suťové lesy a jiné smíšené listnaté porosty. Vyskytují se tu vzácné druhy rostlin, hub i živočichů. V této lokalitě má bohatý výskyt například motýl jasoň dymnivkový,“ zmiňuje Polášek.

Ondřej Vlček, lidovecký místostarosta Lipníku nad Bečvou tvrdí, že vyhlášení rezervace by bylo sice prestižní, ale pro lidi nebezpečné. „Údolí Peklo, kterým teče říčka Jezernice, je takové opravdu strmé údolí pod svahy Juřacek a Obírky. A tam bezzásahová zóna nepřipadá v úvahu, protože by to bylo nebezpečné jakémukoliv projíždění tím údolím,“ uvádí Vlček.

Vojenské lesy a statky, které na území hospodaří, proti vyhlášením rezervace dokonce podaly i rozklad. Ten ministr životního prostředí zamítl. Podnik teď proto podává správní žalobu. „Při direktivním zřízení NPR (Národní přírodní rezervace, pozn. red.) budou vojenské lesy a statky omezeny v možnosti pečovat o danou lokalitu, a to i například pro předcházení požárů, řešení napadených stromů a podobně. Nezbylo nic jiného, než podat správní žalobu na postup, kterým je zřízením NPR rozhodováno,“ řekl mluvčí podniku Petr Toman.

Nezbylo nic jiného, než podat správní žalobu na postup, kterým je zřízením NPR rozhodováno.

Petr Toman, mluvčí státního podniku Vojenské lesy a statky ČR

Podle Veroniky Krejčí mluvčí Ministerstva životního prostředí se rezort se všemi námitkami řádně vypořádal. „Námitky nebyly shledány jako důvodné, protože zde převažuje veřejný zájem na ochraně přírody a Národní přírodní rezervace je pro dané území tou nejvhodnější formou zákonné ochrany,“ vysvětluje Krejčí.

Ministerstvo životního prostředí od roku 2019 vyhlásilo celkem pět nových národních přírodních rezervací. Například Nebesa na Karlovarsku nebo oblast Divoká Oslava na Vysočině.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio