Loňské hospodaření Olomouce skončilo přebytkem více než 166 milionů korun

30. květen 2023 15:45

Schodkem více než 166 milionů korun skončilo loňské hospodaření města Olomouce. Na závěrečnou bilanci rozpočtu měly pozitivní vliv vyšší daňové příjmy. Naopak výdaje radnice měla nižší, než její ekonomové původně počítali.

„Co se týká příjmů, tak tam jsme se celkem trefili. Upraveným rozpočtem jsme očekávali příjmy 3,3 miliardy, nakonec jsme měli 3,25 miliardy. Co se týká výdajů, tak to je ta část, kde jsme ušetřili. Oproti předpokládaným 3,75 miliardám jsme utratili pouze 3,82 miliardy,“ uvádí náměstek primátora Otakar Bačák z hnutí Společně, podle kterého tak výsledné saldo bylo plus 166 milionů oproti předpokládané ztrátě 450 milionů. Ušetřilo se především na neuskutečněných investicích. „Protože trh zejména s materiály byl velice rozkolísaný, a tudíž se nám do mnoha soutěží ani nikdo nepřihlásil,“ dodal Bačák.

V rodinném rozpočtu platí, že pokud ušetříme, můžeme si o to víc dopřát třeba v příštím roce. Podle Otakara Bačáka je to u rozpočtu města trošku jiné. „Z přebytku 166 milionů jsme 60 milionů zařadili na tzv. rezervu rady a zastupitelstva, ze které se potom hradí nenadálé náklady,“ popisuje Bačák.

Z přebytku 166 milionů jsme 60 milionů zařadili na tzv. rezervu rady a zastupitelstva, ze které se potom hradí nenadálé náklady.
Otakar Bačák, náměstek primátora z hnutí Společně

V tomto případě radní dali peníze na dokrytí požadavků Moravské filharmonie a Moravského divadla. Z přebytku město už v prvním čtvrtletí zaplatilo i další požadavky například ve výši jednoho milionu.

Nedávno zveřejněný rating města byl o jeden stupeň nižší než má Česká republika. Podle primátora Miroslava Žbánka z hnutí ANO se vedení města podařilo snížit míru zadlužení, dostat se do pásma rozpočtové odpovědnosti s tím, že toto hodnocení je srovnatelné s většinou krajských měst. Smyslem ratingového hodnocení je určit aktuální ekonomický stav města a predikovat jeho schopnosti splácet úvěry.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio