Losos s omáčkou z papriky a brokolice
Na tomto jídle si pochutnají nejen milovníci lososa a příprava zabere jen něco málo přes půl hodiny.
Suroviny: 600 g brokolice, 1 cibule, 4 žluté papriky, 400 ml zeleninového vývaru, 200 g rýže parboiled, sůl, pepř, 2 čajové lžičky sladké papriky, 200 g filé z lososa, ½ čajové lžičky řepkového oleje
Postup: Brokolici rozdělíme na růžičky. Košťály oloupeme a nakrájím na kostičky. Cibuli oloupeme a nahrubo pokrájíme. Papriky očistíme, omyjeme a rovněž nakrájíme na kostičky. Do hrnce vložíme papriku a cibuli, zalijeme vývarem a uvedeme do varu. Potom ještě 10-15 minut mírně vaříme doměkka.
Rýži uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. Růžičky brokolice blanšírujeme 5 minut v dostatečně vařící slané vodě, pak propláchneme ledovou vodou a necháme okapat.. Povařenou papriku rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. Přidáme brokolici a udržujeme v teple. Slijeme rýži, necháme okapat a podle potřeby také udržujeme v teple.
Filety z lososa opláchneme studenou vodou, osušíme, rozdělíme na dvě porce, osolíme a opepříme. Pánev s nepřilnavým povrchem vytřeme olejem, zahřejeme a filety z každé strany 2 minuty opékáme. Vypneme příkon tepla, pánev zakryjeme pokličkou a lososa necháme ještě 2 minuty dojít. Nakonec na talíře upravíme maso, rýži a omáčku.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.