Lovci šarlatánů vyvracejí mýty, lži a omyly v oblasti medicíny. Do projektu se zapojili i tři experti z olomoucké lékařské fakulty

21. leden 2020

Vymýtit bludy v oblasti medicíny, které kolují na internetu. Tento téměř sysifovský úkol si vytyčila před několika lety skupina slovenských mediků a studentů farmacie. A začali si říkat Lovci šarlatánů. Teď už lékaři a lékárníci své zkušenosti sepsali v nové knize. Podílela se na ní i trojice expertů z olomoucké lékařské fakulty.

„Přestože se nazýváme jako lovci, tak musím říct, že jsme hodní lovci, protože lovíme pouze na internetu,“ mírní představy kardiolog Marek Vícha. Ten se ke slovenským kolegům přidal v roce 2014. Práci přirovnává k boji s větrnými mlýny.

„Když bych chtěl napsat absolutní hloupost, zabralo by mi to zhruba patnáct minut. Kdybych vám teď chtěl tvrdit, že pytlík mouky vyléčí rakovinu, napsal bych článek, vymyslel jsem patnáct anglických jmen profesorů, kteří to tvrdí, napsal deset neznámých zdrojů, tak večer mám na Facebooku padesát tisíc sdílení. Ale abych já mohl tento blud dementovat, tak musím najít studie, najít analýzy, napsat o tom článek, nechat si to zkontrolovat. Bohužel ti šarlatáni jsou vždycky o krok před námi,“ popisuje Vícha.

V knížce má například kapitolu o placentofágii, tedy pojídání placenty po porodu. „Ať už ta přirozená, kterou můžou ženy sníst okamžitě, tak po různé kapsle, nebo ať si ji dají třeba na pizzu nebo do špaget. Popisoval jsem, kdy je jednoznačně potvrzené, že matka tímto způsobem mohla nakazit dítě infekcí a dítě následně vyžadovalo hospitalizaci na jednotce intenzivní péče,“ dodává Vícha. Podle zkušeností lékařů ale nenašel žádný zdravotní přínos placentofágie.

Imunolog Michal Křupka si zase vzal na mušku antivakcinačnímu hnutí a mýtů kolem očkování. „Problém je v tom, že to neočkování může u celé řady chorob ohrožovat celou populaci a může se stát zdravotnickým, ale i ekonomickým problémem,“ říká Křupka.

Epidemiolog Ondřej Holý rozebral šarlatány, kteří straší nebezpečím parazitů. „Je to jenom čisté a čiré nahánění strachu lidem, kteří nejdou odborníky v téhle problematice. A to se velmi často zneužívá pro komerční zisk,“ přibližuje Holý.

Podle Marka Víchy trpí šarlatáni často mesiášským komplexem a hlavně touhou po zisku. Právě zdraví a peněženka je u pacientů nejvíc v ohrožení. „Za každou návštěvu na svých webových stránkách, za každé kliknutí dostávají peníze,“ dodává Vícha.

Autorský tým je složený z dvanácti lovců šarlatánů z různých lékařských oborů a se zkušenostmi z Německa, Spojených států či Velké Británie. O vydání knížky v české verzi se právě jedná.

autor: bam
Spustit audio