Lubomír Machala hovoří s Jiřím Kamenem nejen o románu Hugo

20. červen 2019

Bohemista Lubomír Machala se svým hostem spisovatelem a rozhlasovým redaktorem Jiřím Kamenem hovoří o současné literatuře, knižních novinkách, trendech, veřejném dění i zákoutí slov.

Narodil se roku 1951 v Kolíně, kde vystudoval v letech 1966–1969 střední všeobecně vzdělávací školu. Na Filozofické fakultě Univerzity Palackého absolvoval obor uměnověda. Už v roce 1975 nastoupil do tehdejšího Československého rozhlasu jako redaktor zábavného vysílání. Na přelomu 80. a 90. let pak byl šéfredaktorem redakce dramatického a literárního vysílání a v dalších letech působil jako šéfredaktor, popřípadě jako zástupce šéfredaktora rozhlasové stanice Vltava, s níž v současné době spolupracuje externě.

Jiří Kamen je také rozhlasovým dramatikem, jak dokládají třeba tituly Toulavý kůň, Poslední dialog (1986), Objednávka na štěstí (1987), Láska vše zachrání (1987), Král a jeho básník (1990) nebo Dárci (1991). Je také autorem mnoha dlouhodobějších programových projektů, například Víkendové přílohy stanice Vltava.

Knižně debutoval biografickým románem Toulavý kůň (1982) o českém divadelníkovi E. A. Longenovi. Druhou Kamenovou knihou byla sbírka básní Výtah do nebe, k níž po třech letech doplnil další s titulem Štěstí pod míru. Obě sbírky jsou inspirované poetikou všedního dne.

Mezi oběma sbírkami vyšla Kamenovi kratší próza Zlatý Petr, ve které poprvé tematizuje rodné město Kolín a jeho okolí. Následovala další povídková sbírka Dědeček na střeše. V roce 1995 vydal román Ten druhý jsem já, v němž zprostředkoval vnitřní monology čtyř hlavních postav. V románu s názvem Za všechno může kocour vystupuje do popředí ironie. Zápletka tohoto románu se odehraje v redakci rozhlasové stanice v roce 1989.

Román Hugo je věnován osobnosti osvětimského vězně, židovského básníka, autora německých veršů Hugo Sonnenscheina, který napsal z mírovské trestnice dopis Rudolfu Slánskému. Dalším Kamenovým dílem je experimentální román Kinžál z roku 2011. Jedná se o nejobsáhlejší autorův román s velmi složitou strukturou, v niž se různě proplétají příběhy a legendy z minulé a současné doby.

Ve většině povídek cyklu Elvis ze Záluží, nominovaného v letošním roce za prózu na cenu Magnesia Litera, se Jiří Kamen vrací do rodného Kolína za časů normalizace.

Ukázku z prózy Ten druhý jsem já čte Viktor Preiss.
Úryvek z románu Hugo uslyšíme v podání Petra Nárožného, z románu Kinžál čte Libor Vacek.
S použitím materiálů Lubomíra Machaly připravil Jan Sulovský.

autor: sul
Spustit audio