Luboš Palata: Polská strana PiS prohrála další volby. Ale z mocenských pozic ustupuje jen pomalu

13. duben 2024

Žijeme v době, kdy především mladší generace už získává zprávy ne z webů a sociálních sítí, ale často pouze z titulků. Jenže zrovna v případě Polska a jeho velmi důležitých nedělních obecních a samosprávných voleb je titulek „Právo a spravedlnost vyhrálo další volby“ zcela protichůdný realitě.

Rozdíl mezi opozičním Právem a spravedlností a vládní Občanskou koalicí byl totiž v celkovém součtu hlasů minimální. A součtem všech hlasů vládní strany velice jasně v Polsku zvítězily.

Čtěte také

Pravda, trochu se čekalo, že Občanská koalice premiéra Donalda Tuska, která se v průzkumech dostává poslední dva tři měsíce po osmi letech konečně nad Právo a spravedlnost, svoji novou pozici potvrdí i ve volbách do polských samospráv.

To se nestalo. Důvodem tohoto psychologického neúspěchu Občanské koalice může být to, že k obecním volbám přišlo málo voličů a na rozdíl od voleb parlamentních nebyli vládní voliči tak motivovaní jako na podzim. Prostě tentokrát z jejich pohledu nešlo o život, ale jen o radnice.

Přesto vládní strany v součtu jasně vyhrály, získaly převahu ve většině Polska a také ve velkých polských městech mají šanci kontrolovat radnice. Především primátor Varšavy Rafał Trzaskowski vyhrál souboj o hlavu polské metropole takovým způsobem, že si řekl o zopakování své prezidentské nominace.

Čtěte také

Po vládním vítězství na body v obecních volbách jsou v Polsku prezidentské volby v roce 2025 důležitou metou. Důležitější než volby do Evropského parlamentu, kde se očekává podobný výsledek jako ve volbách obecních.

Zatímco i tady půjde hlavně o psychologii, v prezidentských volbách půjde o víc. Půjde o plnou moc nad Polskem a o šanci současné vlády dokončit ty demokratické a liberální reformy, které nyní prezident Andrzej Duda Tuskově vládě úspěšně blokuje.

Výstraha pro okolní země

Dodejme, že protože prezident má v Polsku mnohem silnější postavení než kdekoli ve střední Evropě a jeho veto se přehlasovává téměř ústavní většinou. Většinou, kterou Tuskovy vládní strany nejsou schopny dosáhnout.

Čtěte také

To, co vidíme v Polsku, má ale další, ještě zásadnější rozměr. Jde o opakování roku 1989, kdy se demokratické strany snaží zbavit zemi dědictví poloautoritářského režimu Práva a spravedlnosti.

A to pouze za pomoci kroků, které nevybočují z demokratického rámce. Jak je to obtížné je vidět u PiSem zestátněné televize a rozhlasu, o soudech, včetně ústavního, nemluvě.

Luboš Palata

Budiž to pro všechny země v okolí výstrahou, že autoritářské politiky není radno pouštět k moci. Protože škody, které demokracii způsobí, jsou na mnoho, opravdu mnoho dalších roků dopředu.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio