Luboš Palata: Prezident Petr Pavel jel nejen podpořit Izrael, ale i plán na trvalý mír. Ten je v českém zájmu

24. leden 2024

Prezident Petr Pavel zamířil před časem nejen do Izraele, dnes už můžeme říci tradičního spojence Česka. Ale hned z Jeruzaléma a návštěvy teroristickým útokem Hamásu poškozené vojenské základy Erez na hranici s Gazou také přímo do katarského hlavního města Dauhá.

Tamní jednání se špičkami Státu Katar mělo víc než jen symbolickou rovinu v podobě snahy dostat domů další unesená izraelská rukojmí, kterých bylo i více než sto dnů po začátku konfliktu přes 130. A příbuzní několika z nich se přímo v Jeruzalémě sešli s prezidentem Pavlem a žádali ho o pomoc.

Čtěte také

Pavlovo jednání v Kataru, který se stal díky svému dosavadnímu postavení jako jednoho z hlavních podporovatelů Gazy dnes hlavním prostředníkem ve snahách o osvobození rukojmí, mohlo svým malým dílem pomoci. Byť přehnané naděje si ve vyhroceném konfliktu s mnoha tisíci mrtvými dělat nelze.

Pavlova cesta z Izraele, kde nešetřil slovy o české podpoře a tvrdými odsouzeními teroristů z Hamásu, přímo do Kataru, který je takříkajíc na druhé straně barikády, je hlavně správným vyvážením dosavadních hodně jednostranných českých postojů.

Dopady války na Česko

Pavel svým jednáním v Kataru, i svými vystoupeními v izraelském Jeruzalémě, připomněl to, co je pro Česko, ale i pro celý západní svět důležité, či dokonce nejdůležitější. Je to vedle podpory Izraele, jediné skutečné demokracie v regionu a zásadního spojence Západu, také snaha o nalezení trvalého řešení už desítky let střídavě doutnajícího a vybuchujícího konfliktu mezi Izraelem a Palestinci.

Čtěte také

Do něho se zapojují další islámští aktéři, kteří z těch či oněch důvodů používají Palestince a jejich neuspokojené nároky na vlastní státnost jako beranidlo. Proti Izraeli i proti Západu jako takovému.

Pavel jak v samotném Izraeli, tak po jednání v Kataru zdůraznil, že je i v českém zájmu mluvit se všemi, kteří si přejí nalezení trvalého mírového řešení celého problému. Řešení, které byť se to nyní nezdá, by mělo být i na konci současné izraelské odvetné invaze do Gazy a snah o likvidaci teroristického hnutí Hamás, které v Gaze dlouhé roky vládlo.

Cesta k trvalému míru vede od co největšího omezení dopadů bojů na palestinské civilisty, osvobození co největšího počtu izraelských rukojmí k celkovým mírovým jednáním mezi Palestinci a Izraelem. A v řešení palestinské státnosti.

Luboš Palata

I když se nám válka v Izraeli zdá vzdálenější než ruská agrese proti Ukrajině, její dopady jsou i na Česko značné. Od ceny plynu a ropy přes celkové ovzduší nestability, které ekonomikám našeho typu nikdy neprospívá. Proto je správné, že i my se snažíme nejen o to, aby Izrael nad Hamásem zvítězil a eliminoval ho. Ale také, aby poté následovaly kroky k trvalému míru. Je to totiž to nejlepší, co bychom nejen našim přátelům v Izraeli, ale i sami sobě mohli přát.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio