Luboš Pospíšil: Píši vám, Karino

16. březen 2024

Jsou zpěváci, které v televizních šou neuvidíte. Přesto mají své věrné fanoušky a na kontě několik velmi kvalitních desek. Jedním z nich je i český zpěvák Luboš Pospíšil.

Jemně chvějivé tremolo, lyrický tenor a kvalitní texty činí ze zpěváka Luboše Pospíšila ojedinělý zjev v české populární hudbě. Luboš Pospíšil, rodák z Jeseníku v okrese Šumperk, se do povědomí posluchačů dostal jako člen skupiny CK Vokal, se kterou kromě jiného účinkoval v divadle Semafor v představení Kytice. Postupně si ale začal budovat vlastní repertoár, se kterým objížděl tuzemské sály jen sám se svou kytarou.

Na svoji první sólovou desku si Luboš Pospíšil musel počkat až do roku 1983. Nazval ji Tenhle vítr jsem měl rád. Jsou na ní především písně, které otextoval Pavel Šrut. Jedna z nich se jmenuje Píši vám, Karino. Album Tenhle vítr jsem měl rád se ve své době stalo doslova bombou. Charakteristický hlas Luboše Pospíšila v kombinaci s poetickými texty básníka Pavla Šruta přinášel zcela unikátní styl, Luboš Pospíšil se rázem postavil po bok interpretů typu Vladimíra Mišíka. Od té doby má na svém kontě celkem 12 alb, vždy kritikou velmi dobře hodnocených. Pro jeho uměleckou dráhu bylo rozhodující setkání s Ladislavem Kantorem se skupiny C&K Vocal, který sloužil na vojně v Kutné Hoře, kde tehdy Luboš Pospíšil hrál v různých kapelách. Každý koncert zpěváka a skladatele Luboše Pospíšila, ať už sólový nebo s celou kapelou 5P, je zážitkem, žádná píseň není pouhou výplní, ale zraje se svými autory a interpretem jako víno. Pro Luboše Pospíšila je totiž důležitá textová kvalita.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.