Lucemburskou minci i napoleonský knoflík našli archeologové v Lipníku nad Bečvou

30. duben 2018

V Lipníku nad Bečvou zahájili archeologové z přerovského Muzea Komenského výzkum hned v několika lokalitách najednou. Město kvůli plánovaným investicím rozkopalo ulice v centru, opravují tam kanalizaci a stavějí novou okružní křižovatku. Na nádvoří tamního zámku také vyměňují dlažbu. První nálezy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Nádvořím zámku v Lipníku nad Bečvou zní klepání kladiv o žulové kostky. Dělníci tady pokládají novou dlažbu. Mezi hromadami hlíny prochází s detektorem kovu archeolog Zdeněk Schenk. „Prozatím se nám podařilo zachytit soubor drobných kovových nálezů, z nichž nejzajímavější jsou stříbrné mince z druhé poloviny 15. století. Ovšem ta nejstarší spadá do první poloviny 15. století a byla ražena za císaře Zikmunda Lucemburského,“ říká archeolog a vytahuje ze sáčku drobnou stříbrnou minci. „Jedná se o jednostrannou ražbu. Tady vidíte typický uherský kříž,“ komentuje nález.

Mince z 2. poloviny 15. století nalezené na nádvoří zámku v Lipníku nad Bečvou

Archeologických nálezů, které se v těchto dnech podařilo v Lipníku najít, je víc. Jen o dvě ulice dál, na sídlišti Dukelská, učinili přerovští archeologové další nález. „Je to spíš taková drobná ztráta, taková náhoda. Jedná se o mosazný knoflík, na kterém je opis ‚Republique Francaise‘. Tento drobný, nádherně zachovaný knoflík, vidíme na něm i vavřínové listy, spadá do napoleonské doby. Lze jej datovat zhruba do let 1800 až 1805. S velkou pravděpodobností souvisí s průtahy tehdejších francouzských vojsk Moravskou bránou. Takže je to takový drobný předmět s příběhem,“ popisuje Schenk.

Další zajímavé nálezy v Lipníku nad Bečvou Zdeněk Schenk ještě očekává. Dělníci totiž začali ve městě budovat nový vodovod a okružní křižovatku. „Z pohledu archeologického má Lipník nad Bečvou značný potenciál. Rok za rokem se nám daří objevovat a získávat zcela nové poznatky,“ uzavírá archeolog.

autor: kra
Spustit audio