Lucie Vondráčková

13. červenec 2020

Lucie Vondráčková se už od svých devíti let zapisuje divákům a posluchačům do paměti coby herečka, zpěvačka a moderátorka v jedné osobě. Vyniká detailním přístupem ke své práci a navenek křehkou dívčí bezradností. Je však silnou osobností, která měla všechny předpoklady stát se umělkyní přijímanou všemi generacemi. 

Lucie Vondráčková je jednou z předních českých zpěvaček a hereček. Dorozumí se čtyřmi cizími jazyky, stále se ráda učí nové věci a kdekdo by jí mohl závidět vytrvalost, píli a nasazení.

Kromě jedné byly všechny její desky zlaté, nebo platinové. Lucie Vondráčková se narodila 8. března 1980 v Praze. Vyrůstala se svou matkou, už zmíněnou překladatelkou a textařkou Hanou Sorrosovou, otcem, hudebníkem Jiřím Vondráčkem a bratrem Davidem.

Své vzdělání završila promocí na Filozofické fakultě v Praze, obor Kulturologie. Titul doktor filozofie - PhDr - získala v roce 2006, ve svých šestadvaceti letech, obhajobou práce „Pohádky v československé kinematografii“.

Rozjezd v moderování znamenal v jejích 12 letech pořad pro děti a mládež „Marmeláda“ v České televizi, přinesl jí spoustu fanoušků. Pětkrát zvítězila v divácké anketě TýTý v kategorii zpěvačka, třikrát byla druhá.

Věnuje se i dabingu a práci v Českém rozhlase, za kterou získala v roce 2011 ocenění Neviditelný herec, je oblíbenou filmovou herečkou.

Hudbu a texty píší pro svou dceru Lucii oba její rodiče, Jiří Vondráček a Hana Sorrosová. Pro ženu – bojovnici, milovnici chůze a sportu vůbec, umění a života Lucii Vondráčkovou napsali třeba píseň Strach.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.