Lukáš Gregor: Váháme, jestli jít cestou západu, nebo navázat na českou tradici animovaného filmu

Ateliér animované tvorby na Fakultě multimediálních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně funguje už 20 let. V současnosti ho vede dramaturg a lektor Lukáš Gregor.

Podle něj současný český animovaný film stojí především na práci studentů animace. Ta s sebou podle něj přináší hledání nových trendů v animované tvorbě.

„Co se týká profesionální praxe toho, jak vypadá animace, když se podíváme na veřejnoprávní televizi, tak tam je prostor maximálně pro Večerníček, je to hodně omezené. Když se podíváme na celovečerní filmy, které vznikají, tak tady máme takové dva zvláštní póly. Buď je zde snaha o kopii západního průmyslu, což je například Hurvínek v 3D animaci, nebo potom ryze autorský film, jako například Lajka, který moc nemyslí na diváky,“ říká Gregor.

Jako pozitivní vnímá vznik Rady animovaného filmu, která sdružuje pět desítek profesionálů, existenci Asociace animovaného filmu a také podporu vývoje animovaného filmu ze strany Státního fondu kinematografie.

„Je to na dobré cestě, ale stále ještě váháme, jestli půjdeme směrem západu à la Pixar, na což nám chybí lidi a vzdělávání na to není podle mě úplně nastavené. Nebo se budeme snažit jít tou českou cestou, která tady kdysi byla. Tam nám ale zase hrozí, že se můžeme uzamknout do jakéhosi zvláštního skanzenu. To je to, co se teď řeší,“ dodává Lukáš Gregor.

Kromě animované tvorby se věnuje také time managementu, neboli efektivnímu plánování. Píše recenze na knihy, komiksy, ale například i na mluvené slovo. Je jedním z porotců soutěže Audiokniha roku.

autor: pese
Spustit audio