Lyžaři Bankovi pomáhal k úspěchu ve sjezdu i aerodynamický tunel brněnské Univerzity obrany

14. únor 2014

Na úspěchu Ondřeje Banka - sedmého místa v olympijské superkombinaci - se podílí i Univerzita obrany Brno. Má totiž největší aerodynamický tunel ze všech univerzit ve střední Evropě. V něm nejlepší český lyžař těsně před odletem do Soči testoval nejen své vybavení, ale pod vedením odborníků na aerodynamiku také optimální pozice. Brněnský aerodynamický tunel je pro podobné využití dobře uzpůsoben a lidem vystaveným náporu silného větru nehrozí žádné nebezpečí.

U kombinéz je důležité testovat nejen materiál, ale také střih, zda například někde něco nepovlává. Lyžaři mají i další důležité vybavení, které může výsledek výrazně ovlivnit, například chránič páteře.

„Ten se tady také zkoušel, jestli to má, nebo nemá vliv. Potom různé chrániče kolen a podobě. Kombinací těchto doplňků vzniklo asi dvanáct variant, kdy se zkoušely dvě základní pozice – rozbalená a ve vajíčku,“ vysvětluje expert na aerodynamiku z Univerzity obrany Brno Dalibor Rozehnal.

Právě objektivní změření a zafixování ideální pozice v aerodynamickém tunelu mohlo přispět k Bankově úspěchu ve sjezdu, kde se aerodynamický odpor na celkovém výsledku uplatní mnohem výrazněji než ve slalomu.

Zatímco u nás je tato cesta pro sportovce poměrně nová, ve světě se už používá delší dobu.

„Někteří cyklisté, kteří dosáhli významných úspěchů na Tour de France, prohlásili, že trénovali v aerodynamických tunelech na speciálních trenažerech právě posed. Tedy analogie s lyžařem a vajíčkem, a samozřejmě se to projevilo následně na jejich výkonech při těchto vrcholných sportovních akcích,“ domnívá se expert.

Rozehnal je sám aktivní sportovec a dříve se věnoval právě lyžování - závod proto naplno prožívá přímo s Bankem. Univerzita obrany nabízí aerodynamický tunel i dalším českým sportovcům, aby postupně snížili technologický doping zahraničních soupeřů.

autor: hol
Spustit audio