Má otec ve vězení právo na informace o svých dětech?

28. listopad 2002
Pod kůži

Už devět měsíců uplynulo od dvojnásobné vraždy, ke které došlo počátkem roku na jednom z přerovských sídlišť. Dlouhotrvající rodinné neshody v rozvedené rodině v únoru vyvrcholily ubodáním čtyřicetileté Hany Růžičkové a její devatenáctileté dcery Venduly. Otec rodiny a pachatel v jedné osobě Svatopluk Růžička čeká na soud ve vazbě. Dva mladiství sourozenci, kteří přišli v jediném okamžiku o matku a sestru se jen s těží vyrovnávají s psychickými následky této rodinné tragédie. Celou situaci v těchto dnech ještě komplikují dopisy, které rodině adresuje pachatel hrůzného činu z vězení.

Příbuzní a známí oběti se shodují na jednom. K vraždě nemuselo dojít, kdyby někdo věnoval pozornost dlouhotrvajícímu a opakovanému domácímu násilí v rodině. Obě děti se bezprostředně po činu přestěhovaly ke své nevlastní babičce. K otci cítí nenávist. Nechtějí nosit stejné příjmení, nechtějí o něm slyšet nic jiného, než že byl za svůj čin spravedlivě odsouzen. Děti i jejich babičku Danuši Hlaváčovou proto doslova šokují dopisy, které nyní Svatopluk Růžička rodině posílá.

Danuše Hlaváčová: Paní Hlaváčová, píši vám a mám na vás několik dotazů a zároveň vás prosím o vyřízení pozdravů Fildovi a Žanetce. Poslal mi doporučený dopis, kde chce, abych mu poslala nějaké informace. Prostě on chce vědět, co dělám s penězi, jako co dostávám od sociální dávky. Chtěl vědět, jak s nima nakládám a potom ještě různé a různé věci.

Vazebně stíhaný Růžička také požaduje informace o prospěchu svého sedmnáctiletého syna Filipa. Paní Hlaváčová, která usiluje o to, aby se stala na žádost dětí jejich poručníkem, mu ovšem podobné informace dávat nechce. Na čí straně stojí zákon, jsme se zeptali pracovnice referátu sociálních věcí okresního úřadu v Přerově Danuše Roučkové.

Danuše Roučková: Informace rodiče se nezakládají podle toho, kde se rodič nachází, jestli je ve vazbě, ve výkonu trestu nebo venku na svobodě. Právo rodiče se zakládá od toho, jestli byl nebo nebyl zbaven soudem své rodičovské zodpovědnosti. Požádá-li někdo odůvodněně soud, aby byl příslušný rodič zbavený práva rodičovské zodpovědnosti k dítěti, soud o tomto rozhoduje do doby, než je rodič zbaven. Má právo na informace nejenom u osoby, které bylo dítě svěřeno do péče, ale i u institucí, u orgánů sociálně právní ochrany u škol, u lékaře.

A tady je kámen úrazu. Žádost o zbavení rodičovských práv rodina Hlaváčová sice podala, ovšem otec se proti tomu odvolal. Přesto má podle sociální pracovnice Danuše Roučkové babička možnost žádost otce odmítnout.

Danuše Roučková: Ze zákona se všude hovoří o dobrovolnosti a o tom, že by takový člověk měl poskytovat informace o dítěti, které mu byl svěřeno, nicméně je-li to v zájmu dítěte, mohla by mu hrozit na zdraví, na životě, na psychickém vývoji. Informovat toho dotyčného rodiče nemusí a velice snadno to obhájí.

Fakt, že písemné pokusy otce o kontakt s rodinou oba sourozenci nesou velmi špatně, nám potvrdil i jejich strýc Jan Hlaváč.

Jan Hlaváč: Je to podle mě psychickej teror vůbec na ty, co jsme tady zůstali, tak to působí šíleně, protože to je proti logickýmu a vůbec normálnímu lidskýmu myšlení. Ta drzost něco takovýho vůbec posílat. To ten přehnanej zájem o děti je asi vyvolanej právníkem, kterej mu byl přidělenej zadarmo a tudíž mu může radit, co proto dělat, aby najednou vypadal jako vzornej otec. Když to nedělal minimálně deset let.

Paní Hlaváčová je rozhodnuta informace o svých vnucích jejich otci nepodávat. Jak potvrzuje, od vraždy jsou oba sourozenci v péči psychiatra. Asi nejhůř to nese Filip, který byl přítomen na místě činu a vraždu zažil na vlastní oči.

Jan Hlaváč: Nemá v sobě cenu jako životu. On prostě peníze byly na prvním místě, což námi otřásá. A vlastně nezpytuje svědomí a není nějakým způsobem, že by šel do sebe, co provedl, to prostě u něho není. Ty jeho děcka, Žaneta, ta ho nenávidí, což já vysvětluji, radši ať tohoto se zprostí a radši jde do té lhostejnosti vůči ní, protože ona se tím vlastně trápí. No a Filip, ten mlčí, ten nechce o něm taky ani slyšet, ale spíš si myslím, že u Filipa to je jak časovaná bomba. Každopádně to nás vyvede z míry, protože my už jsme rodina a my se snažíme tady žít opravdu v klidu a podle takových těch našich daných pravidel. A každý takový dopis, který jako přijde, tak nás vyvede z míry všechny. Zvláště ten Filip, který viděl na vlastní oči, jak ubodal mámu a sestru k smrti, ten se toho nezbaví a on to má jako film v očích stále.

Soudní jednání se Svatoplukem Růžičkou je ohlášeno na 11. prosince tohoto roku a my vás o něm budeme pochopitelně informovat.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu