Magdalena Dobromila Rettigová se stala průkopnicí moderního, rychlého a praktického vaření

„Vezmi půl telecí kýty, kůžky ořež, pak sklepej, přemej, nasol a vyslaň, vymaž kuthánek máslem…“ píše se v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové.

Z jejího díla stojí za pozornost nejen dodnes populární kuchařka, ale také povídky, básně, divadelní hry, knihy pro mládež i dílko „Mladá hospodyňka v domácnosti, jak sobě počínati má, aby své i manželovy spokojenosti došla“.

Rettigová v ní mimo jiné radí: „I kdybyste stokrát pravdu měly, ochraniž vás nebe od toho pomyšlení muži vzdorovati!“ Stala se průkopnicí moderního, rychlého a praktického vaření. Jediným, kdo jejím kuchařským novátorstvím trpěl, byl údajně její manžel. „Jan Sudiprav, malý postavou, tratící se vedle impozantní své ženy, takže mu Šnuptychlíček říkali, prý vzdychal: Ach bože, jen kdybych se mohl aspoň trochu kloudné polévky najíst, žena pořád jen zkouší nová jídla, i z bramborové nati!“ napsal Alois Jirásek.

Bábovky a jejich předchůdkyně si oblíbila už Magdalena Dobromila Rettigová

Rettigová byla i nadšený mineralog, což byl koníček pro ženu té doby více než výstřední. Posledních jedenáct let pobývala v Litomyšli, kde 5. srpna 1845 zemřela a je zde i pohřbena.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio