Mají muži stejnou šanci na svěření dítěte do péče?

9. leden 2017
Právní poradna

Při probírání témat z oblasti rodinného práva volají v poslední době do studia Českého rozhlasu Olomouc čím dál častěji muži. Říkají, že jejich šance na svěření dětí do vlastní péče je téměř nulová a že i možnost podílet se na výchově dětí ve střídavé péči je omezená.

Na tyto podněty reagovala v Právní poradně Českého rozhlasu Olomouc advokátka Pavla Kosíková.

„Rozvodů na Olomoucku určitě přibývá. Mám pocit, že rok 2016 byl hodně rozvodový. Vnímám to tak nejen přes klienty své advokátní kanceláře, ale rozváděly se i páry z řad mých přátel a známých. Zdá se, že v poslední době se lidé nesnaží řešit své vztahové problémy v manželské poradně nebo za pomocí mediátora, ale rovnou začnou řešit, jak to bude s dětmi a majetkem a jdou od sebe. To nejvíce odnášejí děti, které odloučením rodičů nejvíce trpí,“ říká advokátka Pavla Kosíková.

Co se týká svěření dětí do péče některého z rodičů, jsou na tom podle ní ženy i muži stejně. Oba dva rodiče musejí soudu prokázat svůj zájem o dítě a to, že jsou schopni svého potomka vychovávat. Na prvním místě je vždy zájem dítěte.

„Tyto skutečnosti jsou zjišťovány znaleckým posudkem z odvětví psychiatrie, specializace klinická psychologie dětí a dospělých. Znalec vyšetřuje oba rodiče, dítě, případně i nové partnery rodičů, pokud ti už žijí odděleně,“ dodává Pavla Kosíková.

Více si poslechněte v Právní poradně.

autor: pis
Spustit audio