Mají ztíženou cestu k lékaři či do obchodu. Oprava mostu komplikuje život lidem v Ptenském Dvorku

11. květen 2022

Dělníci uzavřeli v pondělí z jedné strany průjezd Ptenským Dvorkem, místní části Ptení na Prostějovsku. Důvodem je oprava mostu, který je v havarijním stavu. Přestože na jeho rekonstrukci lidé z obce dlouho čekali, úplné uzavření silnice způsobilo především starším lidem problémy.

„Nemůžeme jet k doktorovi, musíme to objíždět až přes Konici,“ stěžuje si jedna z obyvatelek Ptenského Dvorku, místní části obce Ptení, která se opírá o plot u svého domu. Bydlí až nahoře na kopci, pod nímž tento týden stavební firma kvůli opravě mostu úplně uzavřela průjezd.

Místní obyvatelé přitom musí dojíždět za nákupy i do práce. Žena popisuje, jak její partner místo objíždí při cestě do Prostějova. „Spočítala jsem, že když bude jezdit přes Suchdol, bude jezdit denně 25 kilometrů navíc. Do konce září by to tak stálo 40 tisíc navíc na pohonných hmotách. To samé sousedé,“ uvádí.

„Pokud chtějí jet lidi k doktorovi, nebo za nákupy, tak na tu stranu jsou úplně odříznutí.“ 
Starosta Ptení Jiří Porteš

Za pravdu jí dává nezávislý starosta Ptení Jiří Porteš. „Pokud chtějí jet lidi k doktorovi, nebo za nákupy, tak na tu stranu jsou úplně odříznutí,“ konstatuje Porteš. Obec podle něj uzavírku ovlivnit nemohla, protože jí most nepatří. „Autobus se otáčí už jenom v Ptení. My jsme na Ptenský Dvorek nemohli dopravu zajistit, protože autobusy se nemají kde otáčet. Takže občané z této lokality se nemají na nákupy vůbec jak dostat,“ kroutí hlavou starosta Ptení.

Podle starosty se to týká zhruba 250 stálých obyvatel, v létě k nim přibydou chataři. Uzavírka obci komplikuje také svoz odpadu. Řada lidí tudy navíc jezdí do práce na nedalekou pilu. Teď svá auta parkují před značkami zákaz vjezdu. Třeba před domem pana Františka. „Spousta lidí dojíždí ze Suchdolu, a to je aut a aut. Ten, co stojí přede mnou na našem pozemku, tak to je domluvené. Ale je to hrozně komplikované,“ štve Františka.

Oprava mostu v Ptenském Dvorku

Kudy řidiči uzavřenou silnici můžou objet? „Přes Vícov, pak se jede na Seč, Hrochov, Jednov, Suchdol a zase sem na Ptenský Dvorek. Takže 15 až 20 kilometrů to bude,“ popisuje starosta.

Uzavírka mostu potrvá podle informací Správy silnic Olomouckého kraje až do konce září.

autor: tas
Spustit audio