Majitel penzionu v Oskavě ubytovává uprchlíky z Ukrajiny. Nikdo by nechtěl být v jejich kůži, říká

3. březen 2022

Ubytovací kapacity pro více než sedm tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny jsou podle vedení hejtmanství k dispozici v Olomouckém kraji. 

Prostory k dočasnému i dlouhodobějšímu bydlení nabízí samosprávy, ale taky firmy nebo dobrovolníci. Třeba Petr Zapletal otevřel uprchlíkům svůj penzion v obci Oskava na Šumpersku.

„Máme tady momentálně padesát lůžek. Nikdo by nechtěl být v kůži těch lidí, a když byla možnost je tady ubytovat, tak jsme to poskytli,“ popisuje Zapletal ve velké společenské místnosti, která se proměnila v provizorní dětskou hernu. Koutkem oka kontroluje mobil, který mu teď neustále zvoní.

Penzion v obci Oskava poskytuje ubytování uprchlíkům z Ukrajiny

V tuto chvíli se tu zabydlují první ukrajinské rodiny s dětmi. A další jsou podle všeho na cestě. „Pořád někdo volá, jestli je ještě volná kapacita, jestli sem může někoho poslat,“ dodává.

Dočasný domov má teď v Oskavě třeba i paní Oxana z ukrajinského města Vinnycja. Na první pohled je na ní znát velké vyčerpání, ale taky úleva a hlavně vděk. „Má tady klid, moc děkuje za takovou pomoc,“ tlumočí paní Světlana z nedalekého Uničova, která v Oskavě pomáhá ubytovat ukrajinské příbuzné a známé spolu se svým manželem Jurijem.

Penzion v obci Oskava poskytuje ubytování uprchlíkům z Ukrajiny

Do zútulnění penzionu v Oskavě, který byl kvůli postupné modernizaci do teď prázdný, se podle majitele Petra Zapletala zapojily desítky dobrovolníků. Další sem materiální pomoc vozí i teď. „Od nedělního rána tu bylo asi třicet lidí. Od známých a kamarádů až po neznámé lidi z ulice, co šli okolo,“ svěřuje se Zapletal.

Čtěte také

Podobných ubytoven pro uprchlíky vzniká v Olomouckém kraji celá řada. „Ubytovací kapacity nám teď nabízejí instituce, podnikatelé nebo i soukromníci,“ říká hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek z koalice PirSTAN.

Formulář pro zájemce z regionu, kteří chtějí ukrajinským uprchlíkům nabídnout ubytování, je dostupný online na portálu Kraj pomáhá.

Spustit audio