Majitelka pozemku ve Velké Bystřici zahradila k nevoli místních polní cestu. Spor rozsoudí v Přerově

19. červen 2018

Spor o zahrazenou polní cestu ve Velké Bystřici na Olomoucku rozsoudí zřejmě úředníci v Přerově. Olomoucký magistrát je v kauze podle hejtmanství podjatý. Desítky let používanou vycházkovou trasu zatarasila soukromá majitelka. Vedení Velké Bystřice se s ní nedaří domluvit na kompromisu.

„Samozřejmě nám to vadí, protože se tam nedá projít. Jsou tam soukromé pozemky, na které se člověk nedostane,“ říká paní Pavla z Velké Bystřice. Podobně to vidí i paní Ivana: „Nelíbí se nám to. Byli jsme tam zvyklí chodit na procházky a teď je zamezený přístup.“

Se starostou Velké Bystřice Markem Pazderou z ODS jsme v údolí Vrtova. Ze tří stran je tu elektrický ohradník, pasou se tady krávy. „Cesta vedla prostředkem louky, pak se stočila kolem stromů, tam je mostek, a vedla na Přáslavice. Lidi tady chodili celá desetiletí,“ popisuje starosta.

Louku získal nový majitel a cestu zahradil. „Snažili jsme se domluvit na nějakém řešení, které by bylo kompromisem. Třeba že by se ta cesta posunula k Vrtůvce, nebo někam jinam, aby se tím údolím Vrtova dalo projít. Ale bohužel jsme se na tom nebyli schopni domluvit,“ říká Pazdera.

Olomoucký magistrát je podle kraje podjatý

Vyjádření majitelky pozemku Simony Sokolové se Českému rozhlasu získat nepodařilo. Kauzou se na podnět velkobystřických zabýval stavební úřad v Olomouci. Krajský úřad ale rozhodl, že je olomoucký magistrát ve věci podjatý.

Konkrétní důvody mluvčí hejtmanství Eva Knajblová komentovat odmítla. „Projednáním a rozhodnutím v dané věci byl pověřen odbor stavebního úřadu a životního prostředí Magistrátu města Přerova. Vzhledem k tomu, že správní řízení je neveřejné, nebudeme sdělovat více podrobností,“ uvedla mluvčí.

Na možný střet zájmů upozornili hejtmanství sami úředníci olomouckého magistrátu, jak potvrzuje mluvčí Radka Štědrá: „Důvodem podjatosti je přátelský vztah vedoucího oddělení a vedoucí stavebního odboru k jednomu účastníku řízení. A ten by právě mohl způsobovat pochybnosti o nepodjatosti oprávněných úředních osob.“

Případ proto skončil v Přerově. Rozhodnutí by mělo padnout v letních měsících. Úředníci na něj ze zákona mají 30 dní.

autor: mot
Spustit audio